Itaalia politsei purustas inimkaubitsejate jõugu (1)

Copy
Itaalia politseinikud Catania kohtuhoone ees. Pilt on illustreeriv.
Itaalia politseinikud Catania kohtuhoone ees. Pilt on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Itaalia politsei purustas laupäeval inimkaubitsejate jõugu, mis toimetas migrante Afganistanist, Iraagist, Iraanist ja Pakistanist Itaaliasse ja sealt edasi Põhja-Euroopasse. Kinni peeti 19 kahtlusalust.

Catania prokuratuuri juhtimisel läbi viidud juurdluse tulemusena avastati võrgustik, mis rentis või varastas paate, et tuua nendega migrante Türgi ja Kreeka kaudu Itaaliasse.

Osa reisis edasi Itaalia põhjapiirile, kust nad smugeldati autodes üle piiri Prantsusmaale.

Kinnipeetute hulgas on Iraagi kurde, afgaane ja itaallasi, ütles politsei.

Üks võrgustiku baase asus Itaalia lõunaosas Baris, kus väljastati võltsdokumente, mis näitasid migrantidel elamisloa saamiseks kohustusliku eluaseme olemasolu. Ülejäänud baasid olid Itaalia põhjaosas Milanos ja Torinos, aga ka Prantsusmaa piiril asuvas Ventimiglia linnas.

Osa kinnipeetuist aitas varustada põgenikke võltsitud töölepingutega, et nood saaksid taotleda elamisluba Itaalias, märkisid võimud. 

Juurdlus algas 2018. aastal, kui Sitsiilia Syracuse linna lähedal maabus 10 paati, mis olid saabunud Türgist ja Kreekast, mitte Liiibüast, kust juba aastaid asub teele valdav enamus Itaaliasse suunduvaid põgenikke. 

Uurimine tõi päevavalgele võrgustiku, mis koosnes itaallastest ja välismaalastest, kellest enamusel oli rahvusvahelise kaitse alusel välja antud elamisload.

Jõuk aitas korraldada Iraanist, Iraagist, Pakistanist ja Afganistanist pärit migrantide sisenemist, viibimist ja transiiti Põhja-Euroopasse. 

Üks kahtlusalustest tegeles põgenike transportimisega Ventimiglia raudteejaamast Prantsusmaale. 

Sitsiiliasse seilanud aluste kipritele maksti ühe üleveo eest umbes 800 eurot, samas kui migrandid maksid igaüks umbes 6000 eurot enda smugeldamise eest Aasiast Kreeka ja Türgi kaudu Itaaliasse, märkis politsei. 

Itaalia võimude tabatud smugeldajate jõuk oli seotud kuritegelike rühmitustega Türgis ja Kreekas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles