Asteroidilt võetud proovidega Jaapani kapsel maandus Austraalias (1)

BNS
Copy
Hayabusa2
Hayabusa2 Foto: Xinhua/Scanpix

Jaapani kosmoselaev Hayabusa2 saatis laupäeval edukalt Maale kapsli, millega toimetati ühelt asteroidilt proove, mis võivad anda informatsiooni Päikesesüsteemi päritolu ja elu tekke kohta, teatas riigi kosmoseagentuur.

Kapsel eraldus 220 000 kilomeetri kaugusel keeruka operatsiooni käigus, mis nõudis täppisjuhtimist, teatas Jaapani Kosmoseuurimise Agentuur (JAXA). Kapsel diameetriga vaid 40 sentimeetrit maandus pühapäeval Austraalias Woomera piirkonnas. 

«Kapsel eraldus. Õnnitlused,» ütles JAXA projektijuht Yuichi Tsuda avalduses. 

Hayabusa2 lahkus umbes 300 miljoni kilomeetri kaugusel asuvalt asteroidilt Ryugu aasta eest. Pärast kapsli eraldumist liikus kosmoselaev taas Maast kaugemale, et salvestada fotod kapsli liikumisest planeedile ja asuda uuele missioonile ühel teisel asteroidil. 

«Me oleme edukalt nii kaugele jõudnud ja kui me viime läbi oma viimase missiooni kapsli kättesaamiseks, on see täiuslik,» ütles missioonijuht Makoto Yoshikawa otseülekandes. 

Hayabusa2-e asteroidiproovid jõudsid Maale paar nädalat pärast seda, kui USA kosmoseagentuuri (NASA) kosmoselaev OSIRIS-REx kogus edukalt proove asteroidilt Bennu. Hiina teatas sel nädalal, et selle sond kogus Kuult proove ja valmistas need ette Maale saatmiseks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles