USA diplomaadid Kuubal tegi arvatavalt haigeks mikrolainekiirgus

Copy
USA saatkond Havannas.
USA saatkond Havannas. Foto: AFP / Scanpix

USA Teaduste Akadeemia komitee tuvastas USA diplomaate Kuubal tabanud ootamatu haiguse põhjusena väga tõenäoliselt suunatud mikrolaine kiirguse. 

USA välisministeeriumi tellitud uuring avaldati laupäeval.

Esimesed juhtumid, kui diplomaadid Havannas hakkasid ootamatult tundma peavalu, pööritust ja kognitiivseid häireid, leidsid aset 2016. aasta lõpus. 

Analüüsis väljatoodud põhjused on tõenäolisemad kui varem välja pakutud variandid nagu troopilised haigused või psühholoogilised häired. Uurimustöös ei toodud täpselt välja kiirguse lähtepunkti, kuid varem leidis sarnaseid juhtumeid aset Nõukogude Liidus. 

Mitte kõik kannatanud ei teatanud samasugustest sümptomitest ja Teaduste Akadeemial polnud ligipääsu varasematele uuringutele selliste haiguste kohta. Mõned neist on salastatud. 

«Komitee peab neid leide küllaltki murettekitavaks, kuna ühest küljest on võimalik suunatud, pulseeriv raadiosagedusel energia kui mehhanism, kuid ka sellepärast, et see põhjustas mõnele isikule tõsist kannatust ja nõrkust,» ütles komitee esimees David Relman. 

Neid tervisehäireid kogesid üle kahekümne ameeriklase, kes olid seotud USA saatkonnaga Kuubas, samuti kanadalased ja USA konsulaadi personal Hiinas Guanghzhous 2017. aasta alguses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles