Afganistani sõduri sõnul ajendas teda prantslasi tulistama urineerimisvideo

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilehommikune tseremoonia Kabuli lennuväljal, kust saadeti teele reede hommikul tapetud Prantsuse sõdurite surnukehad.
Eilehommikune tseremoonia Kabuli lennuväljal, kust saadeti teele reede hommikul tapetud Prantsuse sõdurite surnukehad. Foto: SCANPIX

Afgaani sõdur, kes lasi maha neli Prantsuse sõjaväelast, põhjendab oma tegu vihaga video pärast, kus USA merejalaväelased urineerivad tapetud afgaanidele, kirjutab uudisteagentuur AFP viitega julgeolekuallikatele.


Kuigi Prantsuse kaitseminister Gerard Longuet, kelle president Nicolas Sarkozy kohe Kabuli juhtunut uurima läkitas, süüdistas tulistamises Afganistani armeesse imbunud Talibani võitlejat, ei tunnistanud isegi Taliban, kes on varem omaks võtnud isegi hiljem õnnetusjuhtumeiks osutunud NATO sõdurite surmad, veretööd kohe omaks.

AFP kohaselt paistab praegu, et tulistaja – 21-aastane Abdul Mansour – tegutses üksi omaenese vihahoo ajendil. «Prantsuse sõdurite korraldatud esmasel ülekuulamisel ütles ta neile, et tegi seda surnukehadele urineerivate Ameerika sõdurite video pärast,» rääkis uudisteagentuurile üks Afganistani ohvitser.

Selle anonüümse sõjaväeallika juttu kinnitasid ka üks anonüümne luuretöötaja ja anonüümne Afganistani kaitseministeeriumi töötaja. Sõdur olevat ülekuulamisel rääkinud, et tal pole otsest kontakti Talibaniga, ning viidanud ka väidetavalt ringlevale videole sellest, kuidas Briti sõdurid kuritarvitavad afgaani lapsi.

Intsident juhtus reede hommikul Prantsuse sõjaväebaasis Kapisa provintsis. Rünnaku ohvriks langenud sõdurid olid relvitud, sest nad olid parajasti lõpetamas hommikust trenni. Lisaks neljale langenule sai veel 15 Prantsuse sõdurit viga, neist kaheksa tõsiselt.

Kaitseminister Longuet’ tõi tapetute surnukehad Pariisi eile hilisõhtul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles