Lävepakuküsitlus näitab tasavägist seisu Rumeenia parlamendivalimistel

Copy
Rumeenia parlamendihoone Bukarestis.
Rumeenia parlamendihoone Bukarestis. Foto: akg-images / Mel Longhurst / akg-images / Mel Longhurst / Scanpix

Rumeenia parlamendivalimistel on valitseva liberaalse erakonna PNL ja vasakpoolsete sotsiaaldemokraatide (PSD) seis ülimalt tasavägine, ilmnes Rumeenia meedias pühapäeval avaldatud lävepakuküsitlusest.

Küsitlus näitas Sotsiaaldemokraatlikule Parteile 30,5 ja Rahvuslik-Liberaalsele Parteile 29-protsendist toetust. Kui ametlikud tulemused seda kinnitavad, annab see siiski PNL-ile võimaluse moodustada koalistioonivalitsus hiljuti loodud paremtsentristliku erakonnaga USR-Plus.

Valimisõigus oli enam kui 18 miljonilt rumeenlasel. Hääletusel püüti rangelt järgida juba tuttavaid koroonaviiruse piiranguid, nagu suhtlusvahemaa, maskikandumise ja käte desinfitseerimine. 

Kuid ulatuslik pettumus Rumeenia poliitilises eliidis koos koroonapandeemia ränga teise lainega viis osaluse parlamendivalimiste jaoks rekordiliselt madalaks ehk 33 protsendini.

Rumeenia on üks Eruoopa Liidu vaesemaid maid ja viimastel aastatel on läinud välismaale, eelkõige EL-i liikmesriikidesse paremat elu otsima neli miljonit selle kodanikku. 

Kui Rumeenia naabermaades on viimasel ajal läinud jäme ots populistide ja rahvuslaste kätte, siis liberaalist peaminister Ludovic Orban on lubanud riiki moderniseerida ja Euroopa Liidu kursil hoida.

Orban on juhtinud viimase aasta jooksul vähemusvalitsust.

Liberaalide eeliseks on president Klaus Iohannise toetus. Riigipea ei ole hoolinud väidetest, et põhiseadus ei luba tal PNL-ile kampaaniat teha, ja veel reedel ründas ta sotsiaaldemokraate ja avaldas lootust, et Rumeenia keerab selja neile, kes on püüdnud eksitada teda euroopalikult ja demokraatlikult kursilt.

PSD on omaaegse Kommunistliku Partei järglane ning domineerinud Rumeenia poliitikas viimased 30 aastat.

Eelmised, 2016. aasta valimised võitis ta ülekaalukalt, kuid siis puhkesid ulatuslikud korruptsioonivastased meeleavaldused ja Rumeenia sattus Brüsseliga pahuksisse vastuoluliste õigussüsteemi reformide tõttu.

PSD kukutati 2019. aasta lõpus parlamendi umbusaldushääletusega.

Sotsiaaldemokraatide praegune esimees Marcel Ciolacu distantseerib end endisest korrumpeerunud võimuladvikust ja süüdistab valitsust ebapädevuses koroonaviiruse leviku kontrolli alla võtmisel.

"Tõeline viirus, mis Rumeeniat ähvardab, on PNL," kuulutas ta hiljuti Facebookis.

"Pandeemia peatamiseks peame esmalt takistama liberaale võimule jäämast, koole, kirikuid ja turge sulgemast," lisas ta, andes märku PSD skeptilisest suhtumisest koroonaviiruse vastastesse meetmetesse.

Rumeenias on varakevadest alates koroonaviirusse nakatunud 508 345 ja surnud 12 186 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles