Portugali president taotleb tagasivalimist

Copy
President Marcelo Rebelo de Sousa.
President Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: MANUEL DE ALMEIDA / POOL/EPA

Portugali konservatiivist president Marcelo Rebelo de Sousa ütles esmaspäeval, et taotleb jaanuaris tagasivalimist, tõotades jätkata võitlust koroonapandeemia ja majanduskriisiga. 

Arvamusuuringud näitavad, et Rebelo de Sousa võidab valimised, kuna puudub kandidaat, keda sotsialistide valitsus ametlikult toetaks.

«Ma kandideerin vabariigi presidendiks, et vastu seista pandeemiale ja üle saada majanduslikust ja sotsiaalsest kriisist,» lausus 71-aastane riigipea. 

Endine õigusprofessor ja endine Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) esimees, kellest sai televisioonis populaarne poliitikakommentaator, tagab võidu esimeses voorus juhul, kui ta kogub 24. jaanuari valimistel üle 50 protsendi häältest. 

Enda kandideerimisest on juba teatanud ka peaminister Antonio Costa terav kriitik sotsialist Ana Gomes, kes on arvamusküsitlustes teisel kohal. 66-aastane karjääridiplomaat ja endine Euroopa Parlamendi liige on kogunud tuntust võitlusega korruptsiooni vastu. 

Eliidivastase erakonna Chega esimees ja parlamendiliige, 37-aastane André Ventura seevastu püüab kindlustada mullustel valimistel parlamenti murdnud parempopulistide  positsioone. 

Ka vasakblokk ja kommunistid on kumbki esitanud oma kandidaadi. 

Portugalis valitakse president viieaastaseks ametiajaks, mida saab üks kord uuendada. Kuigi tal ei ole täidesaatvat võimu on tal poliitilistes kriisides vahendaja roll, riigipea võib laiali saata parlamendi ja sillutada nii tee valimistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles