ÜRO kutsub Venemaad üles lõpetama Krimmi «ajutist okupeerimist» (6)

Copy
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO Peaassamblee kiitis eile heaks resolutsiooni, milles kutsutakse Venemaad viivitamatult lõpetama 2014. aastal Ukrainalt hõivatud Krimmi «ajutist okupatsiooni».

Resolutsiooni Krimmi poolsaare, Sevastopoli sadama ning osa Musta ja Aasovi mere militariseerimisest toetas 63 riiki. Vastu hääletas 17 ja 62 jäi erapooletuks. 

Dokument on mittesiduv, kuid poliitiliselt tähtis. Selle esitasid 40 riiki, teiste seas Baltimaad, Suurbritannia ja Prantsusmaa, aga ka Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Kanada ja Türgi. 

Resolutsioon ärgitab «Vene Föderatsiooni kui okupatsioonivõimu otsekohe, täielikult ja tingimusteta viima oma relvajõud Krimmist välja ja lõpetama viivitamatult Ukraina territooriumi ajutist okupeerimist».

Seoses «Krimmi jätkuva destabiliseerimisega, mis on tingitud Vene Föderatsiooni moodsate relvasüsteemide, sealhulgas tuumavõimeliste lennukite ja rakettide, relvade, laskemoona ja sõjaväelaste toimetamisest Ukraina alale», kutsuti Venemaad üles seesugust tegevust kohe lõpetama.

Ukrainas on lahingutes Kremli-meelsete mässulistega hukkunud üle 13 000 inimese alates 2014. aastast, kui Venemaa annekteeris Krimmi ja Venemaa toetatud jõud Ida-Ukrainas Kiievi vastu üles tõusid. 

ÜRO Julgeolekunõukogus on pinged Venemaa ja lääneriikide vahel selle konflikti osas teravalt üleval, nagu võis näha läinudnädalasel mitteametlikul kohtumisel 2015. aasta Minski lepete üle.

Berliin ja Pariis ajasid Moskva vihale, boikottides kohtumist, mida Euroopa riigid kirjeldasid kui rahvusvahelise platvormi võimaldamist Donbassi separatistidele, kelle Venemaa kõnelema oli kutsunud. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles