USA lisas Nigeeria esmakordselt usuvabaduse musta nimekirja

BNS
Copy
Nigeeria preestrid valmistuvad Lagoses jagama rahvale kaitsemaske.
Nigeeria preestrid valmistuvad Lagoses jagama rahvale kaitsemaske. Foto: AFP/SCANPIX

USA pani esmaspäeval Nigeeria esimest korda usuvabaduse musta nimekirja, avades tee võimalikele sanktsioonidele, kui see Aafrika riik olukorda ei paranda.

USA välisminister Mike Pompeo kandis USA liitlase «eriti murettekitavate riikide» hulka, kus teiste seas on juba Hiina, Iraan, Pakistan ja Saudi Araabia.

Pompeo ei andnud täpsemat teavet Nigeeria suhtes tehtud otsuse kohta, kuid selline määratlus tähendab, et riigis leiab aset või tolereeritakse «usuvabaduse süstemaatilist, jätkuvat, varjamatut rikkumist».

USA musta nimekirja riikide seas on ka Eritrea, Myanmar, Põhja-Korea, Tadžikistan ja Türkmenistan.

Pompeo eemaldas tähelepanu all olevate riikide seast Usbekistani ja Sudaani. Viimase suhted Ühendriikidega on kiiresti soojenenud pärast diktaator Omar al-Bashiri võimult tõrjumist ning hiljutist kokkulepet tunnustada Iisraeli.

USA välisministeeriumi iga-aastases raportis märgiti Nigeeria kohta Islamiliikumise liikmete massilist kinnivõtmist, samuti moslemite vahistamist Kano osariigis ramadaani ajal väljas söömise eest. Tähelepanu juhiti ka Kaduna osariigis vastu võetud seadusele, mis reguleerib jutlustamist.

Musta nimekirja kandmine avab tee sanktsioonidele, mis võib muu hulgas tähendada USA valitsuse abist ilmajätmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles