WSJ: Hiina eirab avalikult Põhja-Korea vastu kehtestatud sanktsioone

Copy
Põhja-Korea Rajini söesadam. Foto on illustratiivne.
Põhja-Korea Rajini söesadam. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Hiina eirab Põhja-Korea vastu kehtestatud sanktsioone ning ei püüa seda tihti isegi varjata, kirjutas esmaspäeval USA majandusleht Wall Street Journal viitega Ühendriikide ametnikele.

USA ametnike sõnul on nii Põhja-Korea kui Hiina lipu all sõitvad laevad teinud sel aastal söevedu kahe riigi vahel. Seda tõestavad ka USA satelliidifotod.

12. augustil tehtud fotol on näha mitut Põhja-Korea lipu all liikuvat söelaeva Hiina idaosas asuva Ningbo ja Zhoushani sadama lähedal, kus suur osa söest laaditakse ümber Hiina alustele.

Juunis oli USA satelliidifotol näha, kuidas Hiina lipu all sõitev praam laadis sütt Põhja-Korea Nampo sadamas.

USA on edastanud need fotod tõendusmaterjalina ka ÜRO Julgeolekunõukogule, kirjutas WSJ.

Sanktsioone eirav kaubavedu on olnud tavaline juba mitu aastat, kuid varem oli selline tegevus rohkem varjatud.

Kassi-hiire mängus on aastate jooksul osalenud arvukalt laevu erinevate lippude all. Nad on tavaliselt lülitanud transponderid välja ja kasutanud tavapärasest erinevaid marsruute, et vältida vahelejäämist.

Hiina välisministeeriumi kõneisik tõrjus eelmisel nädalal USA süüdistusi sanktsioonide rikkumisest.

Ministeeriumi kõneisiku sõnul peaks USA tegema senisest enamat edendamaks läbirääkimisi Põhja-Koreaga ning aitama Pyongyangil toime tulla keset maailma tabanud koroonapandeemiat, selle asemel et süüdistada Pekingit rahvusvaheliste kohustuste täitmata jätmises.

USA süüdistas nädal tagasi Hiinat ÜRO Põhja-Korea sanktsioonide rikkumises.

USA välisministeeriumi Põhja-Korea küsimuste eriesindaja asetäitja Alex Wong ütles tookord, et Hiina tegevus on mitte ainult rahvusvahelise konsensuse vastane, vaid ka torpedeerivad jõupingutusi saada Põhja-Korea loobuma tuumarelvadest.

«Tal (Hiinal) on ressursid jõustada ÜRO sanktsioone oma rannikuvetes. Taaskord on ta aga otsustanud seda mitte teha,» ütles Wong.

Tema sõnul püüab Hiina tühistada ÜRO sanktsioone, mille poolt ta ise on korduvalt hääletanud.

Wall Street Journali hinnangul tekitab Hiina ja Põhja-Korea vaheline ebaseaduslik kaubavahetus tõsise väljakutse ka USA valitud presidendi Joe Bideni administratsioonile.

Tulevase administratsiooni liikmed on teada andnud soovist teha liitlaste ja Hiinaga tihedamat koostööd vaese ja isoleeritud Põhja-Korea tuumarelvitustamiseks.

Praeguse liidri Kim Jong-uni ametiajal on Põhja-Korea teinud märkimisväärseid samme tuumaprogrammi arendamisel. Riik on muu hulgas tulistanud rakette, mille tegevusraadius ulatub USA mandriosani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles