AJA PEEGEL ⟩ Kuidas vanematest eraldatud Gröönimaa lapsi väikesteks taanlasteks muudeti (1)

Copy
Gröönimaa pealinn Nuuk.
Gröönimaa pealinn Nuuk. Foto: Ulrik Bang/SCANPIX DANMARK/Scanpix

1950. aastatel korraldas Taani valusate tagajärgedega sotsiaalse eksperimendi, toimetades 22 gröönimaalasest last Taani ja lõigates nad seeläbi ära oma perekondadest. Eesmärgiks oli üles kasvatada tublid väikesed taanlased, kes aitaks siluda kultuurilist lõhet toonase kolooniaga.

Gröönimaale tagasi jõudnud lastest 16 pandi aga elama orbudekodusse ja paljud neist ei näinud oma perekondi enam kunagi. Tänaseks on elus kuus ebaõnnestunud sotsiaalses eksperimendis osalema pidanud gröönimaalast, kes kuulsid eile Taani peaministri avalikku vabandust pea 70 aastat tagasi toimunu eest.

Kuni 1953. aastani Taani koloonia olnud Gröönimaal anti õpetajatele ja preestritele 1951. aastal korraldus välja valida kõige intelligentsemad lapsed vanuses 6-10, keda oleks võimalik ümber õpetada. Nn uut tüüpi gröönimaalase tekitamist nähti Taani võimude poolt kõige parema võimalusena saare moderniseerimiseks. Lastele lubati paremat elu Taanis eesmärgiga viia nad hiljem assimileeritud taanlastena tagasi Gröönimaale, kus nad pidanuks moodustama tulevase eliidi, mis toimiks sillana Kopenhaageni ja Gröönimaa pealinna Nuuki vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles