Fortune: Hiina kinnisvarakrahh on enam-vähem kindel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shanghai finantskeskus.
Shanghai finantskeskus. Foto: PETER PARKS/AFP

Hiina kinnisvaramull liigub suurejoonelise lõhkemise suunas ning selle mõju riigi majandusele saab olema laialdane, kirjutab Fortune.

Hiina valitsuse eelmise nädala teadet, et 2011. majanduskasv aeglustus vaid veidi, 9,2 protsendini, võeti maailma aktsiaturgude poolt vastu entusiastlikult. Investorid on optimistlikud ka Hiina tuleviku suhtes.

Paistab, et nad on omaks võtmas ametlikku seisukohta, et Hiina hiiglaslik kinnisvaramull kahaneb aeglaselt ja sujuvalt, mistõttu risk maailmamajandusele on väike.

Kuid matemaatika räägib muud juttu, kirjutab majandusajakiri. Kinnisvarapalavik on hinnad kergitanud väga kiiresti väga kõrgele, mistõttu kinnisvaraturu krahh samasuures mastaabis, nagu see toimus 1990ndatel aastatel Jaapanis, on praktiliselt kindel.

Chicago Ülikooli Boothi ärikooli endise professori Aliberi sõnul on Hiina kinnisvarabuumil majanduskasvule suurem mõju, kui üldiselt arvatakse ning see on täielikult jätkusuutmatu.

Professor tõi näiteks ühe oma endise õpilase, kes kolis Pekingis mitmesaja korteriga korruselamusse, kus tema oli ainus elanik. Kõik teised korterid olid ära ostnud investorid.

Hiljuti külastas professor kinnisvaraarendusfirma kontorit, kes müüs 1100 ruutjala (102 ruutmeetri) suuruseid elamispindu, kus olid vaid paljad seinad 600 000 dollari eest.

Kuna ostjad teenisid reeglina 20 000 kuni 30 000 dollarit aastas, on selge, et nad ei ostnud neid endale elamiseks, vaid spekuleerimiseks.

Ebaloomulikult kõrge on ka eluasemete hindade ja rendi suhe, mis ulatub 50 kuni 60ni. See on kõrgem kui 40, mis oli USA kinnisvaramulli kõrghetkel 2006. aastal.

Hiina kinnisvaraturu suhtes on väga pessimistlikud ka teised eksperdid. Heritage Foundationi ökonomist Derek Scissors usub, et sealsete kinnisvarahindade langus võib ulatuda 60 protsendini ja enamgi.

Hiinas ehitatakse juba aastaid umbes miljard ruutmeetrit elamispinda aastas, mis on 10 korda enam kui USAs. Reaalselt vajab Hiina aga 700 miljonit ruutmeetrit elamispinda aastas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles