Trump: Maroko tunnustab Iisraeli, USA Maroko suveräänsust Lääne-Saharas

Copy
Vasakult Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, USA president Donald Trump ja Maroko kuningas Mohammed VI.
Vasakult Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, USA president Donald Trump ja Maroko kuningas Mohammed VI. Foto: MAYA ALLERUZZO/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump teatas neljapäeval, et Maroko tunnustab sel aastal neljanda araabia riigina Iisraeli.

Vastutasuks toetab Washington Maroko võimu vaidlusaluses Lääne-Saharas.

«Iisrael ja Maroko Kuningriik leppisid kokku täielikes diplomaatilistes suhetes – tohutu läbimurre Lähis-Ida rahu jaoks,» kuulutas Trump Twitteris.

Valge Maja teatel vestles Trump telefoni teel Maroko kuninga Mohammed VI-ga ning too ütles, et on nõus jätkama diplomaatilisi suhteid Iisraeliga ning laiendama majandus- ja kultuurikoostööd piirkondliku stabiilsuse edendamise nimel.

USA president tunnustas Maroko suveräänsust kogu Lääne-Sahara territooriumi üle, lisas Valge Maja.

Trump, kes ei ole seni soostunud valimiskaotust tunnistama, kuid peab ilmselt siiski 20. jaanuaril ametist lahkuma, võib ühe saavutusena kiidelda Iisraeli ja araabia riikide suhete normaliseerimisega. Valge Maja algatusel on sellega nõustunud Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja Sudaan, nüüd siis ka Maroko.

Ühendriikide diplomaatiline surve on võimaldanud Iisraelil nõrgestada araabia maailma senist ühisrinnet, mis seadis suhetes juudi riigiga esikohale palestiinlaste võitluse omariikluse eest.

USA jaoks on suurim suutäis Saudi Araabia ja ehkki tema suhete normaliseerimine Iiraeliga ei ole veel käegakatsutav, ütles Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner neljapäeval ajakirjanikele, et saudid on peagi paadis.

«Iisraeli ja Saudi Araabia lähenemine ja täielik normaliseerimine on praeguses seisus vältimatu, aga aega selleni muidugi veel kulub, selle kallal tuleb veel tööd teha,» ütles Kushner pärast teadet Maroko kohta.

Maroko jaoks otsustas asja ilmselt Washingtoni toetus tema vaieldavale võimule osaliselt okupeeritud Lääne-Sahara üle. 

Maroko kontrollib Lääne-Saharast 80 protsenti, seal hulgas fosfaadimaardlaid ja kalavesi.

Lääne-Saharat peab enda omaks Sahara Araabia Demokraatlik Vabariik, mille kuulutas 1976. aastal välja Polisario rinne, kes nõuab alal referendumit enesemääramise üle.

USA uut positsiooni väljendab Trumpi avaldus Twitteris: «Maroko tõsine, usutav ja realistlik autonoomiaettepanek on ainus alus õiglasele ja kestvale lahendusele, mis toob Lääne-Saharas püsiva rahu ja õitsengu!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles