USA ekspertkomitee soovitab Pfizeri vaktsiini heaks kiita

Copy
Süstal Pfizeri logo taustal.
Süstal Pfizeri logo taustal. Foto: Reuters/ScanPix

USA toidu- ja ravimiameti (FDA) ekspertkomitee otsustas neljapäeval ülekaaluka häälteenamusega soovitada Pfizer-Biontech vaktsiini kasutamist hädaolukorras. 

Lõpphääletusel toetas otsust 17 komitee liiget, neli oli vastu ja üks jäi erapooletuks.

Komitee pidi vastama küsimusele, kas «olemasolevate teaduslike tõendite põhjal kaaluvad Pfizer-BioNTech Covid-19 vaktsiini eelised üles selle kasutamise ohu 16-aastastel ja vanematel inimestel?»

Hääletus ei ole siduv, kuid FDA järgib eelduste kohaselt lähipäevil seda soovitust. Telekanali CNBC andmeil või amet anda vaktsiinile ametliku soovituse juba reedel, kuid lisab tootele hoiatuse, milles manitseb mitte laskma end sellega vaktsineerida tõsiste allergiliste reaktsioonidega inimestel.

Suurbritannias on esitatud samalaadne hoiatus pärast seda, kui kahel tervishoiutöötajal tekkis pärast vaktsineerimist allergiline reaktsioon ja nad vajasid ravi.

Nii Suurbritannia kui ka Kanada on juba kahedoosilisele vaktsiinile erakorralise heakskiidu andnud.

USA loodab vaktsineerida sel kuul 20 miljonit inimest, jõuda veebruari lõpuks 100 miljonini ning kogu elanikkonna vaktsineerimiseni juuniks.

CNBC andmeil on USA ametiisikud valmis alustama vaktsiini jagamist ööpäeva jooksul pärast heakskiidu saamist. Esialgsed vaktsiinipartiid on siiski piiratud ja kogu Ühendriikide vaktsineerimiseks võib kuluda kuid. 

USA-s on pandeemia jooksul tuvastatud kokku üle 15,5 miljoni koroonaviirusega nakatunu, kellest surnud on enam kui 290 000, ilmneb Johns Hopkinsi ülikooli andmeist. 

Esimesena maailmas Pfizeri ja Biontechi vaktsiini heaks kiitnud Suurbritannia alustas vaktsineerimisega teisipäeval. Esimestena saavad kaitsesüsti tervishoiutöötajad, hooldekodude personal ja eakad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles