AstraZeneca kasutab katsetustes osalt Vene koroonavaktsiini

Copy
AstraZeneca koroonaviiruse vaktsiin. Alexion võetakse üle 39 miljardi dollariga ehk 175 dollarit aktsia kohta.
AstraZeneca koroonaviiruse vaktsiin. Alexion võetakse üle 39 miljardi dollariga ehk 175 dollarit aktsia kohta. Foto: Reuters / Scanpix

Ravimihiid AstraZeneca teatas reedel, et katsetab vaktsineerimisel enda vaktsiini ja Vene koroonavaktsiini Sputinik V kokteili.

«Me teeme täna teatavaks kliiniliste katsetuste programmi, et hinnata AstraZeneca ja Oxfordi ülikooli AZD1222 ning Vene Gamaleja teadusinstituudi vaktsiini Sputnik V kombinatsiooni ohutust ja immunogeensust,» ütles Briti-Rootsi ravimifirma oma veebilehel.

Katsetustele kutsutakse vähemalt 18-aastasi vabatahtlikke.

AstraZeneca uurib võimalust kombineerida eri adenoviiruslikke vektorvaktsiine, märgitakse avalduses. «Eri vaktsiinide kombinatsioonid võivad tekitada püsivama ja kestvama immuunsuse,» märkis ettevõte.

«Mõlemad vaktsiinid, nii AZD1222 kui ka Sputnik V on loodud adenoviiruste vektorite alusel, millesse on sisestatud viiruse SARS-CoV-2 ogaline valk. Adenoviirustelt endilt on võetud paljunemisvõime ja neid kasutatakse geneetilise materjali (antigeeni) toimetamiseks inimorganismi rakkudesse,» selgitas AstraZeneca.

Ettevõte rõhutas, et vaktsiinialasel koostööl on suur tähtsus vaktsineerimise edaspidise kättesaadavuse seisukohast. 

Gamaleja instituut teatas Twitteris: «Täna algas vaktsiinialases koostöös uus järk. Me tegime ettepaneku ja AstraZeneca võttis selle vastu.»

Novembri lõpus tegi Venemaa Otseinvesteeringute Fond AstraZenecale ettepaneku kombineerida nende vaktsiini Vene vaktsiiniga Sputnik V.

«AstraZeneca vaktsiin on seni näidanud 62-protsendist tõhusust. Pakume uute kliiniliste katsete korral ühendada tõhususe suurendamiseks AZ süst Sputnik V-ga,» seisis teates. 

Sputnik V tõhusus on 42. päevaks 95-protsendine.

Venemaa on pakkunud oma vaktsiini tehnoloogiat ka Sanofile ja GSK-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles