Iraan hukkas 2017. aasta meeleavaldustega seotud ajakirjaniku

Copy
Ajakirjanik Ruhollah Zam, kelle Iraan hukkas seotuse eest 2017. aasta meeleavaldustega.
Ajakirjanik Ruhollah Zam, kelle Iraan hukkas seotuse eest 2017. aasta meeleavaldustega. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan hukkas laupäeval ajakirjaniku Ruhollah Zami, kelle tegutsemine internetis aitas kaasa 2017. aasta üleriigilistele protestidele. 

Riigiringhäälingu teatel poodi «revolutsioonivastane» Zam laupäeva hommikul pärast seda, kui kõrgem kohus jättis tema karistuse jõusse seoses islamivabariigi vastu sooritatud raskete kuritegudega. 

Zam haldas AmadNewsi nimelist veebilehte, kuhu postitati piinlikkust tekitavaid videoid ning informatsiooni Iraani ametnike kohta. Ta elas ja töötas Pariisis, kuni teda veendi naasma Iraani, kus ta 2019. aasta oktoobris vahistati.

Zami näidati hiljem televisioonis üle kantud ülestunnistuste andmisel, kus ta oma rikkumisi tunnistas ning tehtu eest vabandas.

Zamil oli oma kanal telefonirakenduses Telegram, kus levitati infot 2017. aasta meeleavalduste kohta ning jagati meeleavalduse videoid. Nende tõttu sai ta toona kurikuulsaks, kaasa arvatud Iraani võimude seas, kes soovisid meeleavalduste lõppu.

Telegram sulges kanali pärast Iraani valitsuse kaebusi, et seal levitati infot selle kohta, kuidas valmistada bensiinipomme. Kanal jätkas hiljem teise nime all.

Zam oli reformimeelse šiiavaimuliku Mohammad Ali Zami poeg, kes 1980-ndate aastate algul töötas valitsuse poliitika kujundajana. Vaimulik kirjutas 2017. aasta juulis Iraani meedias avaldatud kirja, kus teatas, et ei toeta oma poja AmadNewsi kanalit ega seal edastatavaid sõnumeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles