EL ja ÜK peavad viimase hetke kõnelusi Brexiti-järgse kaubandusleppe üle

Copy
Briti pealäbirääkija David Frost, Briti peaminister Boris Johnson, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier 9. detsembril Brüsselis.
Briti pealäbirääkija David Frost, Briti peaminister Boris Johnson, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier 9. detsembril Brüsselis. Foto: www.imago-images.de/imago images/Xinhua / Scanpix

Euroopa Liidu ja Suurbritannia läbirääkijad alustasid laupäeval viimaseid jõupingutusi Brexiti-järgse kaubandusleppe saavutamiseks.

Mõlemad osapooled on lubanud pühapäevaks otsustada, kas on veel aega ületada erimeelsused enne, kui ÜK aasta lõpus EL-i ühtselt turult lahkub.

Briti peaministri Boris Johnsoni pealäbirääkija David Frost ning Euroopa Komisoni presidendi Ursula von der Leyeni pealäbirääkija Michel Barnier kohtusid laupäeva ennelõunal Brüsselis.

Suurbritannia lahkus Euroopa Liidust 31. jaanuaril ning sellest saadik on käinud vaidlused kaubandusküsimuste üle.

Kui kokkulepet ei saavutata, lahkub ÜK EL-i siseturult ja tolliliidust 31. detsembril ning pärast poole sajandi pikkust integratsiooni hakkavad saareriigi ja kontinendi vahel jälle kehtima tollitariifid.

Johnson käis sel nädalal Brüsselis von der Leyeniga töölõunal, kuid soovitud murrangut ei saavutatud ning mõlemad osapooled lubasid, et pühapäevast saab otsustav päev.

Johnson ütles nüüd, et on «väga, väga tõenäoline», et läbirääkimised luhtuvad ning laupäeval kinnitas Briti valitsus, et patrulllaevad valmistuvad Briti kalavete kaitseks.

Neljapäevasel EL-i tippkohtumisel ütles von der Leyen 27 liikmesriigi juhtidele, et «tõenäosus kokkuleppeni mitte jõudmiseks on suurem kui tõenäosus kokkuleppe saavutamiseks».

Sellegipoolest palusid nii Johnson kui von der Leyen oma läbirääkijatel tööd jätkata ning Frost ja Barnier jätkavad nädalavahetusel läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles