Prantsusmaal tuldi taas tänavatele politseieelnõu tõttu

Copy
Laupäevane meeleavaldus Prantsusmaal
Laupäevane meeleavaldus Prantsusmaal Foto: Aurelien Morissard/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Prantsusmaal tulid laupäeval tuhanded meeleavaldajad tänavatele, et avaldada taas meelt politseist tehtud piltide avaldamist piirava seaduseelnõu vastu. 

Võimud on valmistunud võimalikeks kokkupõrgeteks pärast seda, kui kaks viimast meeleavaldust Pariisis eskaleerusid rahutusteks. 

Sel laupäeval tõsisemaid intsidente teada ei ole. Korraldajate sõnul tuli Pariisi tänavatele umbes 10 000 inimest, keda saatis märulipolitsei. Samuti tulid protestijad tänavatele linnades nagu Montpellier, Strasbourg, Lille, Toulouse ja Marseille. Siseminister Gérald Darmanin kirjutas Twitteris, et pealinna tänavatel peeti laupäeval kinni 119 inimest. 

Uus seaduseelnõu keelab ametikohustusi täitvatest politseinikest tehtud piltide pahatahtliku avaldamise. 

Kriitikute sõnul takistab parlamendi alamkojas vastuvõetud eelnõu ajakirjanikel ja kodanikel dokumenteerida intsidente politseivägivallast. Meeleavalduste tõttu on president Emmanuel Macroni erakond La République En Marche (LREM) teatanud, et kirjutab seaduse ümber osas, mis puudutab politsei filmimist. Meeleavaldajad tahavad aga eelnõu tagasivõtmist täies mahus. 

Macron väljendas läinud nädalal usutluses uudisteportaalile Brut muret väidetava rassipõhise diskrimineerimise pärast politsei poolt. «Kui sul on nahavärv, mis pole valge, siis (politsei) peatab sind palju sagedamini. Sind tuvastatakse probleemse tegurina. Sellel pole õigustust,» ütles ta. 

Ta teatas ka kavatsusest luua veebileht, kuhu inimesed saavad esitada kaebusi diskrimineerimise kohta. Samas kritiseeris ta vägivalda politsei vastu meeleavaldustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles