Brasiilia valitsus avalikustas vaktsineerimiskava

Copy
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris.
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris. Foto: PFIZER HANDOUT/EPA/Scanpix

Brasiilia valitsus esitas ülemkohtule koroonaviiruse vastase vaktsineerimise kava, mis võimaldab esialgu kaitsesüste vaid veerandile elanikkonnast ja millel pole veel alguskuupäeva. 

Laupäeval avalikustatud dokumendi esitas kohtule president Jair Bolsonaro administratsioon. Kohtunik Ricardo Lewandowski nõudis raportit pärast seda, kui opositsioonierakond oli nõudnud kohtu kaudu valitsuse vaktsineerimiskava avaldamist. 

Plaan näeb ette riskigruppide ehk umbes 51 miljoni inimese vaktsineerimist, mis moodustab Brasiilia elanikkonnast natuke alla 25 protsendi. Esimesed neli vaktsineerimisetappi hõlmavad tervishoiutöötajaid ja üle 80-aastaseid elanikke, samuti riigi pärismaalasi. 

COVID-19 ringluse peatamine riigi territooriumil sõltub väga efektiivsest vaktsiinist enam kui 70 protsendile Brasiilia elanikkonnast, seisis tervishoiuministri allkirjastatud dokumendist. 

Vaktsineerimise alguskuupäeva määratud ei ole. Brasiilia tervishoiuregulaator Anvisa pole kiitnud heaks ühtegi koroonaviiruse vaktsiini. 

Lisaks näeb valitsuse kava ette suhtlusvahemaa reegli kehtimist aasta kuni kaks aastat, et mitte panna tervishoiusüsteemile liigset koormust. Seda meedet on kritiseerinud varem president Bolsonaro, kelle hinnangul piirangutest tingitud majanduskahju on riigile hullem kui viirus. 

Bolsonaro, kes varem tänavu koroonaviirusest paranes, ütles, et ei muuda kaitsesüste brasiillastele kohustuslikuks. Kohalikud võimud on kritiseerinud riigipead vaktsineerimiskampaania algusega viivitamises. 

Brasiilias on registreeritud enam kui 180 000 Covid-19 surma, mis on maailmas teine näitaja. Viimastel nädalatel on nakkusjuhtude arv selles Lõuna-Ameerika riigis kiiresti kasvanud. Mõnes osariigis on haiglate intensiivravi voodikohad täitunud enam kui 80 protsendi ulatuses. 

Bolsonaro ütles neljapäeval, et Brasiilia on kogemas "pandeemia lõppu. 

São Paulo kuberner João Doria avalikustas vaktsineerimiskava oma osariigis, mis näeb ette elanike vaktsineerimist alates 25. jaanuarist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles