India iPhone'i tehase töölised protestivad ekspluateerimise vastu (2)

Copy
Töölised väljuvad tehase väravatest
Töölised väljuvad tehase väravatest Foto: Manjunath Kiran/AFP/Scanpix Baltics

India võimud lubasid maha suruda Lõuna-Indias Taiwanile kuuluvas iPhone'i tehases vägivaldset protesti tõstnud töölised, kes pole rahul maksmata palkadega; seni on vahistatud sadakond inimest.

Töölised märatsesid laupäeval Bangalore eeslinna ettevõttes Wistron Infocomm Manufacturing. India IT-keskuses tehtud videoülesvõtetel on näha puruks pekstud klaaspaneele ja kummuli keeratud autosi. 

Sotsiaalmeedias jagati kaadreid, mis näitavad tulede ja valvekaamerate purustamist ning autode süütamist.

Kohaliku meedia andmetel ei ole töölised neli kuud palka saanud ning neid sunniti lisavahetusi tegema.

«Nüüd on olukord kontrolli all. Oleme moodustanud juhtunu uurimiseks erimeeskonnad,» ütles kohalik politsei AFP-le, lisades, et kannatada saanuid ei ole. 

Karnataka osariigi asepeaminister C.N. Ashwathnarayan nimetas vägivalda «hoolimatuks» ja lubas olukorra kiiret lahendamist. «Tagame, et kõigi töötajate õigusi kaitstakse nõuetekohaselt ja saamata tasud õiendatakse ära,» kirjutas ta laupäeval Twitteris. 

Taiwanil asuv Wistron vastas AFP päringule, et märulipuhangu algatasid väljast tulnud tundmatud isikud ning tekkinud probleemid lahendatakse vastavalt asukohamaal kehtivatele reeglitele.

Kohalik ametiühingujuht on aga rääkinud teahasetööliste «jõhkrast ekspluateerimisest» ja iPhone'i tehase orjapidajalikest töötingimustest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles