USA kehtestas Türgile Vene S-400 ostmise tõttu sanktsioonid

Copy
Vene raketisüsteem S-400 Triumf.
Vene raketisüsteem S-400 Triumf. Foto: Reuters / Scanpix

USA kehtestas esmaspäeval Türgi relvahangete agentuurile sanktsioonid, kuna Ankara ostis Washingtoni vastuseisu eirates endale Vene õhutõrjesüsteemi S-400.

«Tänane samm saadab selge signaali, et USA täidab täielikult (seadust) ja ei tolereeri olulisi tehinguid Vene kaitse- ja luuresektoriga,» ütles Ühendriikide välisminister Mike Pompeo avalduses.

President Donald Trumpi administratsioon ütles, et keelab kõik USA ekspordilitsentsid Türgi kaitsetööstuste ühendusele ning keeldub viisa andmisest agentuuri presidendile Ismail Demirile.

Venemaa tarnis eelmisel aastal Türgile õhutõrjesüsteemi S-400.

«USA tegi Türgile kõige kõrgemal tasemel ja korduvalt selgeks, et tema S-400 süsteemi ost seab ohtu USA sõjalise tehnoloogia ja personali julgeoleku ning annab märkimisväärsed summad Vene kaitsesektorile, samuti Venemaa ligipääsu Türgi relvajõududele ja kaitsetööstusele,» ütles Pompeo.

Türgi otsustas sellest hoolimata liikuda S-400 hanke ja testimisega edasi, kuigi olid olemas alternatiivsed NATO süsteemid, mis oleksid rahuldanud Ankara kaitsevajadusi, lisas ta avalduses.

USA juba arvas Türgi välja ühistest jõupingutustest arendada hävituslennukit F-35.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles