ICC lükkas tagasi uiguuride genotsiidikaebuse Hiina vastu (2)

BNS
Copy
Hiinas vähemuse hulka kuuluvad uiguurid palvetamas Xinjiangi provintsis Kashgari mošees
Hiinas vähemuse hulka kuuluvad uiguurid palvetamas Xinjiangi provintsis Kashgari mošees Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurörid lükkasid tagasi paguluses elavate uiguuride taotluse uurida Hiinat seoses genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegudega, teatas esmaspäeval peaprokuröri kantselei.

Uiguurid andsid juulis kohtule üle tohutu toimiku tõenditega, süüdistades Hiinat rohkem kui miljoni uiguuri ja teiste vähemuste sulgemises ümberõppelaagritesse ning naiste sunniviisilises steriliseerimises.

Prokurör Fatou Bensouda kantselei aga ütles, et nad ei saa tegutseda, kuna väidetavad teod leidsid aset Hiina territooriumil, mis ei ole ühinenud Haagis baseeruva ICC-ga.

Bensouda kantselei märkis, et samuti pole alust tegutseda eraldi kaebuste suhtes uiguuride sunniviisilisest deporteerimisest Tadžikistanist ja Kambodžast tagasi Hiinasse, ütles ICC.

Uiguurid väitsid, et kuigi väidetavad deporteerimised ei leidnud aset Hiina territooriumil, saaks ICC tegutseda, kuna need juhtusid Tadžikistanis ja Kambodžas, mis on mõlemad ICC liikmed.

Hiina on nimetanud süüdistusi alusetuks ning väidab, et riigi loodeosas Xinjiangi piirkonnas rajatud ehitised on koolituskeskused, mille eesmärk on juhtida inimesi eemale terrorismist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles