Austraalia peaminister: Hiina kivisöekeeld rikuks WTO reegleid

BNS
Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: EPA/Scanpix

Austraalia peaminister ütles teisipäeval, et Hiina rikuks Austraalia kivisöe keelamisega Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reegleid ja kahepoolset vabakaubanduslepet.

Hiina riiklik ajaleht Global Times kirjutas, et Hiina arengu- ja reformikomisjon on andnud elektrijaamadele loa importida kivisütt piiranguteta, välja arvatud Austraalia oma.

Peaminister Scott Morrison ütles, et peab reportaaži «meediaspekulatsiooniks», sest Hiina valitsus ei ole oma positsiooni veel selgitanud.

«Kui see nii on, siis ilmselgelt rikuks see WTO reegleid,» ütles Morrison ajakirjanikele. «See rikuks ilmselgelt meie vabakaubanduslepingut ja seega me loodame, et see nii ei ole.»

Kivisüsi ja rauamaak on Austraalia kõige tulusamad ekspordiartiklid. Eksporti on kahjustanud aga kahepoolsete suhete halvenemine alates sellest, kui Austraalia nõudis sõltumatut uurimist seoses koroonaviiruse pandeemia algusega.

Kaubandusminister Simon Birminghami sõnul on Austraalia lõpule viimas kaebuse esitamist WTO-le seoses Hiina kehtestatud tollidega odrale.

«Me näeme neid kuuldusi ja need valmistavad meile ilmselgelt sügavat muret,» ütles Birmingham ringhäälingule Australian Broadcasting Corp seoses kivisöe keeluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles