EL on konfiskeerinud tuhandeid liitreid ohtlikku desovahendit (2)

Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: SYSPEO/SIPA/scanpix

 Euroopa Liidus on alates koroonaviiruse pandeemia puhkemisest konfiskeeritud 140 000 liitrit ohtlikku käte desinfitseerimisvahendit, teatas teisipäeval Euroopa Pettusevastane Amet (OLAF).

Ameti teatel oli toode pärit Türgist ning sisaldas ohtlikul määral metanooli, mis võib tekitada peavalu, nägemise hägustumist ja võib raskete juhtumite korral põhjustada pimedaks jäämise. 

OLAF alustas vastavat operatsiooni augustis pärast seda, kui Taani võimud teatasid 6000 liitri Türgist pärit desovahendi konfiskeerimisest. Pettusevastane amet edastas informatsiooni kõigile 27 EL-i liikmesriigile ja septembri lõpus tuvastas amet kahtlustäratava saadetise Iirimaale. 

Dublinis peatatud laadungi uurimine kinnitas vastuvõetamatult kõrget metanooli määra, teatas OLAF. Edasine juurdlus viis sama desovahendi varude avastamiseni. 

Uurimisel selgus, et mitu EL-i ettevõtet olid tellinud desinfitseerimisvahendit samalt Türgi tootjalt, mis tegutseb erinevate nimede alt. 

«Alates pandeemia puhkemisest on OLAF võidelnud aktiivselt Covid-19-ga seotud keelatud toodete vastu nagu kopeeritud ja nõuetele mittevastavad kaitsemaskid, kiirtestid, käte desovahendid,» ütles OLAF-i peadirektor Ville Itälä. «Need tooted peaksid inimesi kaitsma, mitte kahjustama. OLAF-i juurdlused on tuvastanud praeguse seisuga üle 900 asjassepuutuva ettevõtte ja nimekiri kasvab.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles