Iisraeli peaminister valis Mossadi uue juhi (1)

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu valis teisipäeval luureteenistuse Mossad uue juhi, kes vahetab välja Yossi Coheni. 

Netanyahu otsustas määrata praeguse Mossadi asedirektori, keda tutvustati vaid koodnimega D, järgmiseks luureagentuuri juhiks, seisis peaministri büroo avalduses. D on kogenud Mossadi veteran, lisati. 

Iisrael ei avalikusta kõrgemate Mossadi töötajate nimesid, välja arvatud selle direktori nime, kelle isik on tavaliselt üldsusele teada. 

Cohen oli sealjuures avaliku elu tegelane suuremal määral kui varasemad luurejuhid. 

Ta määrati ametisse 2015. aastal pärast seda, kui ta oli töötanud Netanyahu riikliku julgeoleku nõunikuna, varem oli tal kogemus ka Mossadi asejuhina. 

Cohen tegi palju välisvisiite, eriti araabia maades, sealjuures Araabia Ühendemiraatides (AÜE) ja Bahreinis, kellega Iisrael USA diplomaatilisel vahendustegevusel sõlmis lepped suhete normaliseerimiseks. 

Hiljuti saatis ta teadete järgi Netanyahut visiidil Saudi Araabiasse, kus kohtuti kroonprints Mohammed Bin Salmaniga. Ar-Riyad on kohtumise toimumist eitanud. 

Mossadi seostatakse eelmisel kuul Iraani tuumateadlase Moshen Fakhrizadeh' tapmisega. Kuigi Iraan süüdistab tapmises Iisraeli, pole Iisrael atentaati kommenteerinud. 

Coheni mantlipärija peab heaks kiitma ka kõrgete ametnike määramise erikomitee, seisis valitsuse avalduses. 

Iisraeli väljaanne The Jerusalem Post teatas, et Mossadi juhi vahetus viiakse ametlikult lõpule juunis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles