Lavrov: Bosnia juhtide otsus minuga mitte kohtuda ei olnud sõltumatu (1)

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas Bosnia poliitikute otsust temaga mitte kohtuda tähtsusetuks ning ütles, et vaevalt sai see olla sõltumatult tehtud.

Varasemalt kirjutas Postimees, et Lavrov jäeti Bosnia ukse taha ja temaga kohtuda ei tahetud. «Ma pean teie poolt nimetatud juhtumit nii Venemaa seisukohalt kui ka Bosnia ja Herzegoviinaga rahvaga suhete arendamise seisukohalt vähetähtsaks,» ütles Lavrov Belgradis pressikonverentsil.

«Ma arvan, et poliitikud, kes tegid niisuguse otsuse ei ole sõltumatud, vaid nad tegutsevad kellegi teise õhutusel ega väljenda ka mitte oma valijate, vaid hoopis selliste välisjõudude huve, kes pole huvitatud Bosnia, Venemaa ja Serbia suhete edendamisest,» lisas ta.

Bosnia ja Hertsegoviina presiidumi moslemi ja horvaadi liige Šefik Džaferović ja Željko Komšić keeldusid teisipäeval kohtumast Vene välisministri Sergei Lavroviga, kes on riigis töövisiidil.

Lavrov pidi hommikul kohtuma presiidiumi kolme liikme - Džaferovići, Komšići ja serblaste esindaja Milorad Dodikuga.

Džaferović ja Komšić teatasid ühises meediaavalduses, et nende otsus tuleneb Vene välisministri äsjasest avaldusest Daytoni kokkuleppe kohta, mis on Bosnia seisukohaga vastuolus. 

Džaferovići ja Komšići ebatavaliselt järsk otsus näitab kasvavat lõhet Bosnia riigi kahe poole vahel: Serbia on venemeelne, moslemi-horvaadi föderatsioon aga püüdleb NATO-sse.

Lavrov saabus Bosniasse esmaspäeval ja kohtus esmalt serblaste presidendi Milorad Dodikuga.

«Kahjuks näitas Lavrov üles lugupidamatust nii Bosnia-Hertsegoviina institutsioonide kui põhiseadusliku süsteemi vastu,» ütles presidentuuri horvaadist liige Željko Komšić.

Komšić ütles, et teda solvas iseäranis Bosnia lipu puudumine kohtumisel Dodikuga, kus oli üles tõmmatud vaid Serblaste Vabariigi lipp. See näitab põlgust riigi vastu, mida Lavrov ametlikult külastab ja selle institutsioonide eitamist.

Tagasi üles