Läti peapiiskop ärgitab looma õigusraamistikku geipaaridele (1)

Copy
Läti peapiiskop Zbigņevs Stankevičs Riia Püha Jakobi kiriku tornis kuldset kukke pühitsemas.
Läti peapiiskop Zbigņevs Stankevičs Riia Püha Jakobi kiriku tornis kuldset kukke pühitsemas. Foto: LETA/Scanpix

Läti katoliku kiriku peapiiskop kutsus teisipäeval üles looma õigusraamistikku homoseksuaalsetele paaridele, aga ka teistele inimestele, kes loodavad elada koos väljaspool traditsioonilist abielu.

«Me peaksime tõrjuma kõik ideoloogiad ja looma reaalse õigusliku raamistiku, mis kaitseb kõiki ühiskonnaliikmeid,» ütles Zbigņevs Stankevičs parlamendi istungil.

Läti põhiseaduskohus langetas novembris ajaloolise otsuse, mille kohaselt ei võrdu perekonna mõiste abielu mõistega. Kohtu hinnangul võib perekond hõlmata suhteid laiemalt kui lihtne heteroseksuaalne abielu kahe erinevast soost inimese vahel. 

«Arvamused on polariseerunud: ühelt poolt kogutakse allkirju geiabielude lubamiseks. Teisalt korraldatakse aktsioone selle vastu. Kuid me peame otsima võimalusi ühiskonna ühendamiseks, mitte selle lõhestamiseks,» ütles peapiiskop. 

«Otsime ettepanekuid, mida ei hägusta ideoloogilised või religioossed küsimused. Me ei sea kahtluse alla traditsioonilise perekonna kontseptsiooni, vaid räägime mehhanismidest, mis kaitseks suhteid, mida traditsiooniline abielu määratlus ei hõlma, sealhulgas samasooliste inimeste vahel,» märkis ta.

Ta ütles, et paarid, kes määratlevad end «ühise leibkonnana», kuhu võivad kuuluda ka koos elavad eakad lesestunud inimesed, peaksid saama õiguskaitset.

Läti põhiseaduses on abielu määratletud «mehe ja naise liiduna».

Teisipäeval saatsid Läti katoliku piiskopid president Egils Levitsile ja parlamendi esimehele Ināra Mūrniecele kirja, milles paluti mitte muuta abielu juriidilist määratlust, vaid legaliseerida muud suhtevormid, millele võib rakenduda õiguskaitse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles