Valgevene opositsioon pärjati Sahharovi auhinnaga

Postimees
Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja Sahharovi auhinna vastuvõtmisel.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja Sahharovi auhinna vastuvõtmisel. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

2020. aasta Sahharovi mõttevabaduse auhinna pälvis Valgevene demokraatlik opositsioon, keda esindab koordinatsioonikogu.

Euroopa Parlamendi president David Sassoli andis täna Brüsselis üle auhinna Valgevene opositsioonijuhile Svjatlana Tsihhanovskajale ja poliitaktivistile Veranika Tsapkalale.

«Kogu maailm teab, mis teie riigis toimub. Oleme tunnistajaks teie vaprusele. Näeme teie kannatusi. Oleme tunnistajaks kirjeldamatule väärkohtlemisele ning vägivallale. Teie soov ja otsusekindlus elada demokraatlikus riigis on inspireeriv,» sõnas president Sassoli auhinnatseremoonial.

Auhinna vastu võtnud Tsihhanovskaja ütles, et iga valgevenelane, kes osaleb rahumeelses protestis vägivalla ja seadusetuse vastu, on kangelane.

«Igaüks neist on näide julgusest, kaastundest ja väärikusest. Alates 9. augusti valimistest on valgevenelased igal nädalal meelt avaldanud. Nad protesteerivad iseenda ja ka nende inimeste tuleviku nimel, kes ei saa kohapeal olla. Nad võitlevad valgevenelaste, eurooplaste, teie ja meie vabaduse ja väärikuse nimel,» lausus ta.

«Ilma vaba Valgeveneta pole ka Euroopa täielikult vaba. Mul on sel aastal ainult üks soov. Tahan, et iga valgevenelane, kes on praegu vangis või sunnitud elama eksiilis, saaks naasta oma koju,» lisas Tsihhanovskaja.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen õnnitlemas Svjatlana Tsihhanovskajat.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen õnnitlemas Svjatlana Tsihhanovskajat. Foto: POOL/REUTERS/SCANPIX

Auhinna üleandmine on järelvaadatav Euroopa Parlamendi Facebooki lehelt. Kell 15.15 Eesti aja järgi on samalt aadressilt võimalik vaadata otseülekannet Svjatlana Tsihhanovskaja ja Veranika Tsapkalaga.

Preemia laureaadi valisid europarlamendi poliitiliste gruppide juhid 22. oktoobril. Tänavused finalistid olid lisaks Valgevene opositsioonile Hondurase Guapinoli keskkonnaaktivistid ja Berta Cáceres ning Iraagi Mosuli linna peapiiskop Najeeb Michaeel.

Sahharovi mõttevabaduse auhind on Euroopa Liidu kõrgeim tunnustus inimõiguste kaitsjatele. Euroopa Parlament annab Sahharovi mõttevabaduse auhinda välja alates 1988. aastast, et tõsta esile üksikisikute, ühenduste või organisatsioonide silmapaistvat tegevust inimõiguste kaitsel.

Auhind on nime saanud Nõukogude füüsiku ja poliitilise dissidendi Andrei Sahharovi järgi. Laureaadid saavad 50 000 euro suuruse rahalise preemia.

Eelmisel aastal pälvis auhinna uiguuri majandusteadlane Ilham Tohti, kes võitleb Hiina uiguuri vähemuse õiguste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles