Biden nimetas Pete Buttigiegi oma transpordiministri kandidaadiks

Copy
Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg. Foto: Michael Caterina/via REUTERS

USA presidendiks valitud Joe Biden avalikustas kolmapäeval oma transpordiministri kandidaadina Pete Buttigiegi, kellest ametissekinnitamise korral saab esimene avalikult homoseksuaalne valitsuse tasandi ametkonna juht. 

Ühtlasi saab Indiana osariigis asuva South Bendi endisest linnapeast üks kõigi aegade noorimaid kabinetiliikmeid. Biden on teda iseloomustanud kui suure südamega poliitikaentusiasti.

Bideni sõnul saab tema valitsuses olema rohkem erineva nahavärviga inimesi ja rohkem naisi kui kunagi varem, teiste seas esimene mustanahaline kaitseminister ja esimene latiinost tervishoiuminister. 

«Kabinet, mis näeb välja nagu Ameerika,» on 78-aastane Biden ise kirjeldanud oma tulevast siseringi, mille mitmekesisus oli ka üks tema kampaanialubadusi. 

«Meil saab olema barjäärimurdjate kabinet, esimeste kabinet,» ütles ta ajakirjanikele Wilmingtonis. 

Tulevasest asepresidendist Kamala Harrisest saab esimene naine ja esimene mustanahaline sellel ametikohal. Erukindral Lloyd Austinist esimene afroameeriklasest kaitseminister ja Janet Yellenist esimene naissoost rahandusminister. 

Buttigieg, kes saab üks päev enne Bideni ametissevannutamist 20. jaanuaril 39-aastaseks, konkureeris nagu Harriski demokraatide eelvalimistel. Kandideerimast loobudes avaldas ta kohe toetust Bidenile. 

Valitud president kiitis Buttigiegi, kes omal ajal peatas oma linnapeakohuste täitmise, et teenida luureohvitserina Afganistanis, kui järgmise põlvkonna liidrit, kes toob valitsusse probleemide lahendamise oskuse, mis aitavad toime tulla väljakutsega, mida kujutab endast riigi vananeva taristu uuendamine. 

Buttigiegi sõnul on temal ja tema põlvkonnal palju kaalul, et parandada seda, milline näeb Ameerika välja sajandi keskpaigas. Kuid ta tunnistas ka asjaolu, et esimese LGBTQ kogukonna liikme nimetamine USA valitsusse on murrangulise tähtsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles