Pandeemia süvendab Kanadas opioidikriisi

BNS
Copy
Narkootikumid. Foto on illustratiivne.
Narkootikumid. Foto on illustratiivne. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Koroonaviiruse pandeemial on olnud murettekitav mõju Kanada opioidikriisile, millega seotud surmad kevadel järsult tõusule pöörasid.

Kanada valitsuse opioidiepideemiaga tegeleva nõuandekomitee andmeil suri aprillist juunini opioidide üledoosi tõttu 1628 inimest ehk 58 protsenti rohkem kui sellele eelnenud kvartalis. 

Tegemist on suurima opioididega seotud surmade arvuga ühes kvartalis, mida 2016. aastal alustatud statistika on kinnitanud.

«Enne Covid-19 puhangut Kanadas oli märke selle kohta, et valuvaigistite liigtarvitamisest tingitud mürgituste arv hakkas riigi mõnes piirkonnas vähenema. Täna avaldatud andmed kinnitavad Covid-19 pandeemia rasket ja süvenevat mõju üledoosidest tingitud kriisile,» märkis nõuandekomitee.

Ekspertide kinnitusel on opioidide tarvitajatel pandeemia tõttu suurenev risk, mida põhjustavad töötus ja eluasemekulude kasv. 2020. aasta esimesel poolel olid umbes pooled opioididega seotud surmad samal ajal seotud ka kesknärvisüsteemi stimuleerivate uimastite nagu kokaiini ja metamfetamiini tarvitamisega. 

Jaanuarist 2016 kuni juunini 2020 on Kanadas opioidikriisi tagajärjel surnud enam kui 17 600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles