USA ekspertkomisjon soovitas Moderna koroonavaktsiini heaks kiita

Copy
Moderna koroonavaktsiin.
Moderna koroonavaktsiin. Foto: Reuters / Scanpix

USA ekspertkomisjon andis neljapäeval soovituse Moderna koroonavaktsiini erakorraliseks heakskiitmiseks.

Kasutusloa andmise otsustab USA toidu- ja ravimiamet (FDA).

Ekspertkomisjoni soovitus ei ole FDA jaoks siduv, kuid toidu- ja ravimiamet teeb tihti otsuse selle alusel.

FDA on andnud kasutusloa Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiinile ja sellega juba vaktsineeritakse ameeriklasi.

FDA otsust on oodata kiiresti, mis võib tähendada, et kuue miljoni doosi tarnimine võib alata juba sel nädalavahetusel.

Ekspertkomisjonis sai Moderna koroonavaktsiin 20 poolthäält, vastu ei olnud keegi. Asjatundjatelt küsiti, kas nad usuvad nende käsutuses olevate teaduslike andmete põhjal, et Moderna koroonavaktsiini pakutavad hüved on ohtudest suuremad 18-aastastele ja vanematele inimestele.

Komisjoni koosolekut juhtinud epidemioloog Arnold Monto rõhutas, et poolthäälte arvu põhjal ei saa midagi otsustada, kuigi tulemus oli parem kui Pfizer-BioNTechi vaktsiini puhul. Ta ütles, et eksperdid kulutasid tunde, et läbi vaadata kõiki detaile.

Kui Moderna koroonavaktsiin saab heakskiidu, lisab FDA sellele hoiatuse võimalike allergiliste reaktsioonide eest. Mõnel inimesel on tekkinud allergiline reaktsioon Pfizer-BioNTechi vaktsiinist.

Moderna sõnul on nende koroonavaktsiin 94-protsendiliselt tõhus koroonaviiruse põhjustatud haiguse Covid-19 ärahoidmiseks. Kliinilised katsetused on näidanud, et vaktsiin on olnud veidi tõhusam noorematel täiskasvanutel kui eakatel.

Euroopa ravimiamet (EMA) teatas neljapäeval, et arutab vaktsiinile kasutusloa andmist 6. jaanuaril ehk kavandatust varem. Pfizer-BioNTechi vaktsiini osas peaks EMA otsuse langetama järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles