Kuuba pakub pärast Trumpi-aegseid pingeid kõnelusi Bideniga

BNS
Copy
Miguel Diaz-Canel
Miguel Diaz-Canel Foto: EPA/Scanpix

Kuuba president Miguel Díaz-Canel väljendas neljapäeval valmisolekut arutada USA presidendiks valitud Joe Bideniga ükskõik mis teemasid, kuid tõotas seejuures kaitsta oma riigi suveräänsust ja sotsialistlikke ideaale.

Kuuba suhted Ühendriikidega on president Donald Trumpi ajal langenud sügavasse madalseisu ja oma kampaania ajal lubas Biden muuta USA poliitikat selle kommunistliku saareriigi suhtes. 

«Me oleme valmis arutama iga teemat, kuid mille üle me ei ole valmis läbi rääkima ja mille osas me järeleandmisi ei tee, on revolutsioon, sotsialism ja suveräänsus,» lausus Díaz-Canel parlamendi iga-aastase istungjärgu lõpetamisel. 

«Need põhimõtted ei ole kunagi olnud laual,» lisas ta, kõneldes täpselt kuus aastat pärast seda, kui Barack Obama ja Raúl Castro teatasid sammudest diplomaatiliste ja majandussuhete normaliseerimiseks.

Varsti pärast Bideni võitu 3. novembri valimistel märkis Díaz-Canel, et näeb nüüd uut võimalust konstruktiivsete suhete ehitamisel. 

Biden on öelnud, et tühistab Trumpi piirangud rahaülekannetele ja reisimisele Kuubale, mis tema sõnul kahjustab kuubalasi ja lahutab peresid, kuid hoiatas, et kavatseb nõuda seejuures kõigi poliitvangide vabastamist ja võrdseid inimõigusi. 

Díaz-Canel vahetas 2018. aastal välja Raúl Castro (89), kes sai presidendiks pärast oma venda Fidel Castrot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles