USA valitsust tabanud suur küberrünnak on levinud ka mujale (1)

Copy
Illustreeriv foto «häkkerist».
Illustreeriv foto «häkkerist». Foto: Sander Ilvest / Postimees

USA valitsuse arvutivõrke tabanud tohutu küberrünnak on tabanud ka teisi sihtmärke üle maailma ja ohvrite nimekiri on endiselt kasvamas, ütlesid uurijad.

USA tehnoloogiafirma Microsoft teatas neljapäeva õhtul, et on teavitanud üle 40 kliendi, keda tabas pahavara, mida eksperdid peavad Vene valitsusega seotud häkkerite kätetööks ja mis annab ründajatele arvutivõrgule täieliku ligipääsu.

«Ehkki umbes 80 protsenti neist klientidest paiknevad Ühendriikides, on töö käigus tuvastatud ohvreid veel seitsmest riigist,» ütles Microsofti president Brad Smith blogipostituses.

Smithi sõnul on ohvreid ka Kanadas, Mehhikos, Belgias, Hispaanias, Ühendkuningriigis, Iisraelis ja Araabia Ühendemiraatides.

«See on kindel, et ohvrite arv ja asukohad jätkavad kasvamist,» lausus Smith, korrates USA ametnike väljendatud muret, et rünnak kujutab endast tohutut ohtu.

«See ei ole tavapärane spionaaž, isegi digiajastu kohta,» lisas ta.

«See kujutab endas hoopis vastutustundetut akti, mis on loonud tõsise tehnoloogilise haavatavuse Ühendriikide ja muu maailma jaoks.»

Häkkereid kahtlustatakse võrguhaldustööriistade eest vastutava Texase IT-firma SolarWindsi tarkvaravärskenduste kaudu süsteemidesse tungimises.

USA küber- ja taristujulgeoleku agentuuri (CISA) teatel on valitsusagentuurid, elutähtsa taristu firmad ja erasektori organisatsioonid sattunud «kõrgelt arenenud kestva ohuallika» löögi alla.

CISA ei täpsustanud, kes rünnaku taga on, kuid erajulgeolekufirmad on süüdistanud selles Vene valitusega seotud häkkereid.

Rünnakus süüdistas Venemaad ka USA välisminister Mike Pompeo, kelle sõnul on Vene valitsus üritanud korduvalt USA arvutisüsteemidesse tungida.

Valitud president Joe Biden väljendas rünnaku pärast suurt muret, samas kui Utah' osariigi senaator Mitt Romney süüdistas Venemaad ja kritiseeris Valge Maja «õigustamatut vaikimist».

Romney võrdles küberrünnakut olukorraga, kus Vene pommitajad on korduvalt märkamatult üle kogu meie riigi lennanud.

CISA teatel algas rünnak 2020. aasta märtsis ning rünnaku taga olevad riiklikud toimijad on välja näidanud «kannatlikkust, operatsioonilist kindlust ja oskuslikkust».

CISA sõnul on tegu äärmiselt tõsise ohuga, mille kõrvaldamine rünnaku alla sattunud süsteemidest on väga keeruline ülesanne.

Sihtmärkideks on teiste seas olnud USA rahandusministeerium ja kaubandusministeerium. Arvatavalt suutsid rünnaku toimepanijad lugeda ministeeriumide meilivahetust.

Meedia on kirjutanud, et ligipääs saadi ka valitsuse tuumaarsenali haldava energiaministeeriumi süsteemidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles