Erdoğan Merkelile: Türgi tahab pöörata suhetes ELiga uue lehekülje (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles reedel Saksa kantslerile Angela Merkelile, et Ankara tahab suhetes Euroopa Liiduga pöörata uue lehekülje, teatas Türgi presidendi kantselei.

ELi liidrid otsustasid eelmisel nädalal Brüsselis korraldatud tippkohtumisel koostada nimekirja neist Türgi sihtmärkidest, mille suhtes kehtestada sanktsioonid seoses Ankara «ühepoolse tegevuse ja provokatsioonidega» maavaradest rikkas Vahemere idaosas.

Erdoğan ütles videokonverentsi kõnes Merkelile, et Türgi tahab avada suhetes Euroopa Liiduga uue lehekülje, ning tänas Merkelit tema konstruktiivse panuse ja jõupingutuste eest Türgi ja ELi suhetes, ütles Türgi liidri kantselei.

Türgi presidendi sõnul on uus võimaluste aken kahepoolsete suhete tugevdamiseks, kuid mõned riigid «püüavad tekitada kriisi», mis kahjustaks positiivset agendat.

Erdoğan ei nimetanud konkreetselt ühtegi riiki, kuid Türgil on olnud Vahemere idaosas pingelised suhted Kreeka ja Küprosega.

Ta kutsus ka kaasajastama 2016. aasta lepet, mille eesmärk oli piirata migratsiooni Euroopasse vastutasuks finantsabi eest. Erdoğani sõnul on see positiivse agenda võti.

EL ütles neljapäeval, et on eraldanud Türgile kõik kuus miljardit eurot, mida selle kokkuleppega põgenike abistamiseks lubati.

Saksamaa on aasta lõpuni Euroopa Liidu eesistuja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles