Armeenias algas leinaperiood (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Jerevani tänavatele on kogunenud tuhanded leinajad.
Jerevani tänavatele on kogunenud tuhanded leinajad. Foto: Vahram Baghdasaryan/Photolure/TASS/Scanpix

Tänasest algas Armeenias kolmepäevane leinaperiood, milles mälestatakse pooleteise kuu jooksul Mägi-Karabahhis hukkunuid.

Vaatamata koroonaviirusele kogunesid täna tuhanded Jerevani tänavatel rongkäiku, et mälestada kaasmaalasi, kes jätsid Mägi-Karabahhi konflikti oma elu. Avalikel hoonetel on lipud langetatud poolde masti ning üle terve Armeenia toimuvad kirikuteenistused.

Jerevanis kõndisid kodanikud kirikukellade saatel kesklinna Vabariigi väljakult Erabluri sõjaväepanteonile. Masside hulgas osales ka Armeenia peaminister Nikol Pašinjan, kes on sõlmitud rahulepingu tõttu sattunud kriitika alla ning peab liikuma kõrgendatud julgestusega.

Peaminister Nikol Pašinjan lohutamas hukkunute omakseid.
Peaminister Nikol Pašinjan lohutamas hukkunute omakseid. Foto: Vahram Baghdasaryan/Photolure/EPA/Scanpix

«Kogu rahvas on läbi elanud ja elab õudusunenägu,» teatas Pašinjan videopöördumises rahvale. Samas kutsus mees armeenlasi leinamarsil osalema ning eluga edasi minema. Pašinjani jaoks on teema isiklik, sest tema poeg ja naine viibisid sõja ajal eesliinil.

Panteonile, kuhu marss suundus, on maetud sajad konfliktis hukkunud. Mitmete omaksete arvates, ei oleks Pašinjan tohtinud sinna saabuda, sest teda peetakse riigireeturiks, vahendab AFP.

Teiste seas on Pašinjani ametist taganemist soovinud Armeenia kirikupea katoolikos Karekin II. Pašinjani toetajate arvates ei saa aga endiste riigipeade vigasid lükata praeguse peaministri kaela.

Kõiki hukkunuid ei ole siiani identifitseeritud, kuid riigipea arvates ei saa leinamist enam edasi lükata. Novembri alguses sõlmitud rahulepingu järgselt on sajad sõdurid endiselt leidmata ning Jerevanis jätkuvad DNAde uurimised. Mägi-Karabahhis on otsimisse kaasatud nii vene rahuvalvajad kui ka Punase Risti Rahvusvaheline Komitee, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Opositsioon pidas endapoolse marsi, millega muuhulgas nõuti Pašinjani tagasiastumist. Pašinjan on senini kindlalt väljendanud, et ei kavatse tagasi astuda. Järgmine opositsiooni poolt kavandatud protest-marss toimub 22. detsembril.

Mägi-Karabahhi sõjas hukkus kuue nädala jooksul üle 5000 inimese. Sõda lõppes novembris Moskva vahendatud rahulepinguga, millega armeenlased loovutasid Mägi-Karabahhi Aserbaidžaanile. Lepingujärgselt paigutas Venemaa piirkonda ligi 2000 rahuvalvajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles