NATO kontrollib pärast USA-d tabanud küberrünnakut oma süsteeme

Copy
Silt "küberjulgeolek" USA arvutipoe aknal.
Silt "küberjulgeolek" USA arvutipoe aknal. Foto: AFP/SCANPIX

NATO kinnitas täna, et kontrollib seoses USA ametiasutusi ja ettevõtteid tabanud küberrünnakuga oma arvutisüsteeme; Washington on süüdistanud rünnakutes Moskvat. 

«Praegu pole üheski NATO võrgus kahjustusi leitud. Meie eksperdid jätkavad olukorra hindamist, et tuvastada võimalikke riske meie võrkudele ja need kahjutuks teha,» kinnitas NATO ametiisik AFP-le.

Microsoft teatas neljapäeval, et nende viirusevastane tarkvara on tuvastanud sissemurdmise kümnetesse võrgusüsteemidesse, enamasti USA-s. Süsteemidesse tungiti sisse võrguhaldustööriistade eest vastutava firma SolarWindsi tarkvaravärskenduste kaudu.

NATO ametniku kinnitusel kasutab organisatsioon SolarWindsi tarkvara mõnedes oma süsteemides. 

«NATO-l on ootevalmis küberkiirreageerimisrühmad, et abistada liitlasi ööpäevaringselt ja meie küberruumi operatsioonikeskus töötab,» kinnitas ametnik.

Rünnak tuvastati möödunud nädalavahetusel. USA Föderaalne Juurdlusbüroo ja küberturbeamet CISA hoiatasid mõne päeva eest, et rünnak kestab. CISA sõnul on oht tõsine ja selle kõrvaldamine keeruline. 

Rünnatud on muu hulgas USA rahandus- ja kaubandusministeeriumi arvutisüsteeme. Arvatavalt suutsid rünnaku toimepanijad lugeda ministeeriumide meilivahetust.

CISA teatel algas rünnak 2020. aasta märtsis ning rünnaku taga olevad riiklikud toimijad on välja näidanud «kannatlikkust, operatsioonilist kindlust ja oskuslikkust».

Meedia on kirjutanud, et ligipääs saadi ka valitsuse tuumaarsenali haldava energiaministeeriumi süsteemidele, kuid ministeeriumi andmeil on riigi julgeoleku seisukohalt olulistesse võrgu osadesse ei ole pahavara jõudnud.

Microsofti president Brad Smith ütles neljapäeval blogispostituses, et tegemist oli ühe kõige tõsisema riikide vastu suunatud küberrünnakuga sel aastal.

Ta mainis, et lisaks USA-le on rünnakud tabanud Belgiat, Suurbritanniat, Kanadat, Iisraeli, Mehhikot, Hispaaniat ja Araabia Ühendemiraate.

«See ei ole tavapärane spionaaž isegi digajastul,» märkis Smith, lisades, et ilmselt sihtmärkide arv kasvab. 

USA välisminister Mike Pompeo ütles reedel, et üpris kindlalt oli rünnakute taga Venemaa. Venemaa on seda eitanud.

SolarWindsi andmeil on ohustatud tarkvarauuendusi alla laadinud kuni 18 000 klienti, sealhulgas valitsusasutused ja Ühendriikide suurettevõtted. See võimaldab häkkeritel nende meilivahetust nuhkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles