Kesk-Aafrika Vabariigi ekspresidenti süüdistatakse riigipöördekatses

Copy
Kesk-Aafrika Vabariigi endine president François Bozizé Banguis 27. jaanuar 2020.
Kesk-Aafrika Vabariigi endine president François Bozizé Banguis 27. jaanuar 2020. Foto: AFP/SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi valitsus süüdistas laupäeval endist presidenti François Bozizéd riigipöördekatses enne järgmise nädala valimisi. 

KAV-i kolm peamist mässuliste relvarühmitust on teatanud ühinemisest ja ähvardasid marssida pealinna Bangui peale.

Ühinenud mässuliste kontrolli all on suur osa KAV-i territooriumist ning nende teadaanne suurendas pingeid enne 27. detsembri presidendi- ja parlamendivalimisi. Opositsioon süüdistab valitsust ulatusliku valimispettuse kavatsuses. 

ÜRO peasekretär kutsus kõiki KAV-i osapooli jääma rahulikuks ja tagama valimiste rahumeelne läbiviimine. 

Bozizé on oma vägedega pealinnast Banguist 150 kilomeetrit loodes ning kavatseb pealinna suunas tulla, teatas valitsus. 

«Tegemist on selgelt riigipöördekatsega, mille valitsus mõistab sel valimisperioodil hukka,» ütles valitsuse pressiesindaja Ange-Maxime Kaagui. 

«Milleks relvastuda oma kaasmaalaste vastu?» ütles praegune president Faustin-Archange Touadera Banguis rahvaüritusel. Riigi valimisvõimud ja põhiseaduskohus on kinnitanud, et valimised viiakse läbi plaanipäraselt, ütles riigipea. 

Kaagui süüdistas Bozizé sõdureid kolme sandarmi tapmises, kuid ta ei täpsustanud, mis intsidenti ta silmas peab. 

Kesk-Aafrika Vabariigi elanikud juubeldavad François Bozizé naasmise puhul pärast kuut aastat välismaal 21. detsember 2019. 
Kesk-Aafrika Vabariigi elanikud juubeldavad François Bozizé naasmise puhul pärast kuut aastat välismaal 21. detsember 2019. Foto: AFP/Scanpix

ÜRO operatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis MINUSCA teatas, et mässuliste positsioonid pole viimase 24 tunni jooksul aga suuresti muutunud. 

Kolm relvarühmitust teatasid otsusest moodustada liit nimega Patriootide Koalitsioon Muutuse Eest (CPC), samuti kutsusid nad endaga ühinema teisi mässulisi relvarühmitusi. 

Sealjuures ärgitas uus liit pidama lugu tsiviilelanikkonna puutumatusest ja võimaldama ÜRO ja humanitaarorganisatsioonide sõidukite liikumist. 

Bozizéle määras KAV-i ülemkohus valimistel osalemise keelu. 

Bozizé (74) tuli võimule riigipöördega 2003. aastal ning ta kukutati 2013. aastal. Teisipäeval ütles ta, et tunnistab ülemkohtu otsust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles