Saksamaa peab Venemaa kehtestatud sanktsioone ebaõiglaseks (2)

Copy
Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi veebruaris kampaaniaüritusel Moskvas.
Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi veebruaris kampaaniaüritusel Moskvas. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Saksamaale said täna osaks Venemaa ebaõiglased vastusanktsioonid, kinnitas välisministeeriumi allikas AFP-le. Venemaa samm on vastus Euroopa Liidu meetmetele, mis kehtestati seoses opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi mürgitamisega.

Navalnõi haigestus augustis rängalt, kui ta oli lennureisil Siberist Moskvasse. Ta toimetati Omskis haiglasse ja sealt edasi Berliini, kus paranemine kestis pikka aega.

Saksamaa saatkonna asjur Moskvas Beate Grzeski kutsuti Venemaa välisministeeriumi, kus talle teatati, et Saksa riigiasutuste suhtes on rakendatud reisikeeldude näol vastumeetmed, kinnitas allikas.

«Kuigi selline Venemaa vastumeetmete muster on varasemast teada, jäävad need Saksamaa valitsuse arvates õigustamatuiks,» lisas allikas.

Navalnõi küsimus ei ole allika sõnul mingil moel kahepoolne, vaid sellel on rahvusvaheline mõõde, sest närvimürgi kasutamisega rikuti rahvusvahelist õigust.

«Kutsume jätkuvalt Venemaad üles selgitama keemiarelva kasutamist Venemaa territooriumil Venemaa kodaniku vastu. Venemaa on aga näidanud soovimatust seda teha.»

Vene välisministeerium teatas, et on otsustanud vastuseks ühenduse oktoobris kehestatud sanktsioonidele laiendada nende Euroopa Liidu riikide ja institutsioonide esindajate nimekirja, kes ei saa Venemaale sissesõiduluba.

Vastusanktsioonid kuulutati välja pärast seda, kui Saksamaa, Prantsusmaa ja Rootsi diplomaadid välja kutsuti. Tegemist on riikidega, kelle laborid kinnitasid Navalnõi mürgitamist nõukogudeaegse närvimürgiga Novitšok.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles