Putin allkirjastas seaduse ekspresidentide puutumatusest (4)

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Vene  president Vladimir Putin allkirjastas seaduse endisele riigipeale ja tema pere liikmetele ettenähtud tagatiste kohta, selgub õigusteabeportaalist.

Seaduse kohaselt ei saa oma ametitegevuse lõpetanud presidenti võtta kriminaal- ega haldusvastutusele, pidada kinni, vahistada, otsida läbi ega kuulata üle.

Ekspresidendi puutumatus laieneb tema elu- ja tööruumidele, sõidukitele ja sidevahenditele, tema dokumentidele, pagasile ja kirjavahetusele.

Endiselt riigipealt puutumatuse võtmise kord viiakse vastavusse parandatud põhiseadusega.

Puutumatusest vabastamise võib otsustada föderatsiooninõukogu üksnes riigiduuma esitatud riigireetmise või muu raske kuriteo toimepanemise süüdistuse alusel.

Süüdistuse peab kinnitama ülemkohtu otsus, et ekspresidendi tegudes on kuriteo tunnuseid ja põhiseaduskohtu järeldus süüdistuse esitamise korrast kinnipidamise kohta. 

Nii riigiduuma süüdistuse kinnitamisel kui föderatsiooninõukogu otsuse vastuvõtmisel on nõutav kahekolmandikuline häälteenamus, selle eelnõu peab esitama duuma loodud erikomisjoni otsusest lähtudes vähemalt kolmandik riigiduuma liikmetest. 

Seadus näeb ette, et puutumatuse saab võtta vaid kolme kuu jooksul pärast süüdistuse esitamist riigiduuma poolt. Kui föderatsiooninõukogu ei saa selle aja jooksul otsust langetatud, arvatakse süüdistus tagasilükatuks ja erupresident jääb puutumatuks. 

Praegu kehtib see seadus ainult Dmitri Medvedevi kohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles