Briti tervishoiusüsteem kutsus pikendama Brexiti üleminekuperioodi (1)

Copy
Londoni St Thomas' haigla.
Londoni St Thomas' haigla. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Briti riiklik tervishoiusüsteem (NHS) kutsus kolmapäeval peaminister Boris Johnsoni pikendama Suurbritannia Brexiti üleminekuperioodi, hoiatades, et leppeta lahkumine Euroopa Liidu ühiselt turult võib anda ränga hoobi koroonapandeemiaga võitlevatele haiglatele.

NHSi juhid ütlesid, et ühe kuu pikkune viivitus võimaldaks haiglatel väljuda «otsesest ohutsoonist».

Nad hoiatasid peaministrit, et leppeta tulemusega kaasnevad «häirivad muutused» tabavad tervishoidu just siis, kui NHS «võitleb oma ajaloo suurima väljakutsega ajal, mis on traditsiooniliselt aasta kõige töörohkem».

«Arvestades, et me oleme vaid mõne päeva kaugusel järsaku servast, kutsume teid pikendama üleminekuperioodi ühe kuu võrra, et osta NHS-ile väärtuslikke lisanädalaid ja võimaldada ÜK-l lahkuda EList pärast aastast üleminekuperioodi.»

Suurbritannia lahkus EList ametlikult 31. jaanuaril, kuid üleminekuperiood saab läbi 31. detsembril.

Koroonaviiruse uue tüve levik üle kogu Lõuna-Inglismaa on sundinud sulgema piirid ja ähvardab tarneahelaid ajal, mil London ja Brüssel on lähenemas tulevaste kaubandussuhete läbirääkimiste lõpetamise tähtajale.

NHSi juhid ütlesid, et praegune kaos reisimises võib olla alles eelmaik kriisist, mis tabab ÜK-d kaubandusleppeta lahkumise korral.

NHS seisab silmitsi suurte ümberkorraldustega lühikese aja jooksul, kui leppeta lahkumise korral hakkavad alates 1. jaanuarist kehtima uued reeglid ja juhtnöörid.

Sel kuul inimeste massilist vaktsineerimist alustanud Suurbritannias on registreeritud üle 2,1 miljoni koroonanakkuse juhtumi, neist 36 804 lisandus viimase ööpäevaga. Covid-19 tagajärjel on surnud rohkem kui 68 000 inimest.

Esmaspäevasel pressikonverentsil keeldus Johnson kaalumast üleminekuperioodi pikendamist.

Valitsuse kõneisiku sõnul on Suurbritannia uurimas iga teed kokkuleppeks. Ta lisas, et pärast üleminekuperioodi hakkab NHS jõudsalt arenema.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles