Uuring: maskid peatavad 99,9 protsenti Covidiga seotud suurtest piiskadest (18)

Copy
Näomaskiga naine Pekingi tänaval.
Näomaskiga naine Pekingi tänaval. Foto: AFP/SCANPIX

Maskid vähendavad rääkimisel või köhimisel eralduvate suurte koroonaviirusega seotud piiskade leviku ohtu 99,9 protsendi võrra, selgub mannekeenide ja inimeste peal läbi viidud laborikatsetest, ilmnes täna avaldatud uuringust.

Köhivast mehest kahe meetri kaugusel seisvale maskita naisele saab osaks 10 000 korda rohkem piisku kui juhul, kui ta kannaks maski ja oleks köhijast vaid poole meetri kaugusel, kuulutavad teadlased ajakirjas Royal Society Open Science.

«Enam pole mingit kahtlust, et mask vähendab potentsiaalselt viirust kandvate piiskade pihustumist oluliselt,» ütles Edinburgh' ülikoolis läbi viidud eksperimendi juhtautor Ignazio Maria Viola.

Hingamisel eralduvad suuri piisku, mis lendavad nagu mürsud, enne kui gravitatsioonijõu mõjul maha kukuvad, peetakse peamisteks SARS-CoV-2 edasikandjateks. Väiksemad, aerosoolipiisad, võivad jääda õhku veel pikemaks ajaks.

«Me hingame pidevalt välja igasuguseid piisku alates mikromeetristest kuni millimeetristeni,» ütles Maria Viola.

«Mõned piisad kukuvad maha kiiremini kui teised,» lisas ta ja seletas, et see sõltub temperatuurist, niiskusest, eriti aga õhu liikumise kiirusest.

Edinburgh' ülikooli uuring keskendus osakestele läbimõõduga üle 170 mikromeetri, mis on kaks kuni neli juuksekarvapaksust.

Õhuvooluga kaasa liikuvate aerosooliosakeste läbimõõt on harilikult alla 20-30 mikromeetri. Vahepealsed piisad võivad käituda mõlemal moel.

Maria Viola sõnul väheneb maski puhul viiruse edasikandumine 10 korda, uuritud suuremate osakeste puhul aga lausa 99,9 korda.

USA tervise mõõdikute ja hindamise instituudi (IHME) andmetel oleks üldise maskikandmise korral võimalik säästa nelja kuuga 55 000 inimelu.

Instituudi mudelite põhjal, mis ennustasid juuli keskel õigesti, et novembriks tõuseb koroonasurmade arv USA-s 224 000-ni, on praeguse suuna jätkudes 1. aprilliks koroonasse surnud 561 000 ameeriklast.

Üldine maskikohustus hoiaks sama pika aja jooksul maailmas ära 400 000 koroonasurma, vähendades prognoositavat surmade arvu 2,9 miljonilt 2,5 miljonini.

Praeguseks on maailmas registreeritud 1,7 miljonit koroonaviirusest põhjustatud surmajuhtumit.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles