Rumeenia parlament kiitis heaks Euroopa-meelse valitsuse

Copy
Rumeenia uus peaminister Florin Cîțu.
Rumeenia uus peaminister Florin Cîțu. Foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Rumeenia parlament kiitis kolmapäeval heaks riigi paremtsentristliku Euroopa-meelse koalitsioonivalitsuse eesotsas ekspankur Florin Cîțuga, kes on lubanud koroonaviiruse kriisist ja selle tingitud majandusmuredest.

Cîțu kabineti poolt hääletas 260 seadusandjat ja vastu 186. 

«Minu valitsusel on kaks põhilist eesmärki: saada jagu tervisekriisist ning tõsta majandus tagasi jalule,» lausus 48-aastane Cîțu parlamendi mõlemale kojale peetud kõnes. 

Rumeenia president Klaus Iohannis nimetas teisipäeval liberaalse majandusteadlase Cîțu ametlikult peaministrikandidaadiks pärast seda, kui kolm paremtsentristlikku erakonda sõlmis päev varem koalitsioonileppe uue valitsuse moodustamiseks.

48-aastane Cîțu on USA-s hariduse saanud pankur. Ta on alates 2016. aastast olnud Rumeenia senaator ja viimasel aastal rahandusminister.

Kolmel paremtsentristlikul parteil on 465-kohalises parlamendis ühtekokku 244 kohta.

Uus valitsus peab koostama 2021. aasta riigieelarve, korraldama rahva vaktsineerimise koroonaviiruse vastu ning reformima pandeemias rängalt kannatada saanud majandust.

Rumeenia alustab nii nagu ülejäänud Euroopa Liit vaktsineerimisi 27. detsembril. Esimestena saavad vaktsiini kümne haigla töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles