USA president andis armu veel mitmetele oma liitlastele

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA president Donald Trump andis kolmapäeval armu veel mitmetele oma liitlastele, kelle seas väimehe Jard Kusneri isale Charles Kushnerile, teatas Valge Maja.

Charles Kushner tunnistas ennast 2004. aastal süüdi muu hulgas maksudest kõrvalehoidmises ja tunnistajate mõjutamises.

Trump andis armu lisaks oma 2016. aasta valimiste kampaaniajuhile Paul Manafortile ja pikaaegsele liitlasele Roger Stone´ile.

Eelmisel aastal määrati Manafortile maksukuritegudes, pangapettuses ja vandenõus süüdimõistmise järel seitsme ja poole aasta pikkune vangistus. 

Stone mõisteti veebruaris kolmeks aastaks ja neljaks kuuks vangi kongressile valetamises, tunnistajate mõjutamises ja Trumpi kampaaniameeskonna koostööd Venemaaga puudutava esindajatekoja uurimise takistamises. 

Kokku said presidendi armuandmise osaliseks 26 inimest.

USA president Donald Trump andis päev varem armu 15 inimesele, sealjuures kahele, keda uuriti seoses võimaliku kokkumänguga Trumpi valimiskampaania ja Venemaa vahel. Trump on ka varasemalt andnud armu mitmele oma poliitilisele liitlasele.

Trump andis teisipäeval täielikult armu George Papadopoulosele, oma endisele kampaanianõunikule, kes tunnistas föderaaluurijatele üles valetamise oma kokkupuudete kohta venelastega. Ta tunnistas ennast Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) valetamises süüdi 2017. aasta oktoobris. Ta tegi koostööd eriprokuröri Robert Muelleriga, kes uuris Trumpi kampaania ja Venemaa vahelisi väidetavaid seoseid.

Samuti andis Trump täies ulatuses armu Alex van der Zwaanile, kes mõisteti samuti seoses Muelleri juurdlusega süüdi.  

Täielikult anti armu ka neljale eraturvafirma Blackwater töötajale, kes mõisteti süüdi seoses iraaklaste tapmisega 2007. aastal. Nende nelja isiku seas oli ka eluaegset vanglakaristust kandev Nicholas Slatten. Neid süüdistatakse tule avamises Bagdadi rahvarohkel Nisuri väljakul 2007. aasta 16. septembril, mis põhjustas rahvusvahelise skandaali. Tulistamises hukkus vähemalt 14 Iraagi tsiviilisikut ja 17 inimest sai vigastada Blackwateri töötajate sõnul oli tegemist enesekaitsega, kuna nende pihta avati tuli. 

Trump andis armu ka veel kolmele endisele kongressi vabariiklasele.

20. jaanuaril vannutatakse USA presidendiks demokraat Joe Biden. Trump Bideni valimisvõitu tunnistanud ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles