EL ja Suurbritannia saavutasid Brexiti-järgse kaubandusleppe (6)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson täna virtuaalsel pressikonverentsil.
Briti peaminister Boris Johnson täna virtuaalsel pressikonverentsil. Foto: PAUL GROVER / AFP / SCANPIX

Euroopa Liit (EL) ja Suurbritannia jõudsid täna Brexiti-järgses kaubandusleppes üksmeelele ning mõlema osapoole kinnitusel paneb see aluse tulevasele kindlale sõprusele.

«Me leidsime lõpuks üksmeele,» teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. 

«See oli pikk ja kurviline tee, kuid meil on selle lõpus hea lepe,» ütles ta. «Ühisturg on õiglane ja jääb selleks.»

Von der Leyen tänas Briti läbirääkijaid ja ütles, et kuigi Suurbritanniast saab 31. detsembril nn kolmas riik, jääb ta usaldusväärseks partneriks.

«See kokkulepe on Ühendkuningriigi huvides, see seab kindla aluse uueks alguseks kauaaegse sõbraga,» lisas ta. «See tähendab, et me saame lõpuks Brexiti selja taha jätta ja Euroopa saab jätkata edasiliikumist.»

Suurbritannia peaminister Boris Johnson lausus pressikonverentsil, et riigi suhted ELiga on olnud alati keerulised, kuid nüüd saavutatud kaubanduslepe loob alus pikaajalisele sõprusele ja partnerlusele, mis stabiliseerib läbikäimise.

«Me oleme olemas sõbrana, toetajana, kasvõi tugitalana… et anda oma arvamus, kui vaja ja olla kasuks oma ELi sõpradele ja partneritele,» ütles Briti valitsusjuht.

Johsnoni kinnitusel ootab lühiajaliselt britte ees periood, mil nad peavad uute oludega kohanema, kuid uus kätte võidetud vabadus EList on seda väärt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles