Domodedovo terrorirünnaku uurimine kulgeb visalt

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled ja küünlad Domodedovo terroriakti ohvrite mälestuseks.
Lilled ja küünlad Domodedovo terroriakti ohvrite mälestuseks. Foto: SCANPIX

Täpselt aasta tagasi Moskva lennujaamas 37 inimelu nõudnud terrorirünnaku korraldajatest enamik on endiselt tabamata, teatas uurimiskomisjon.

Domodedovo rahvusvahelise lennujaama saabuvate reisijate ootesaalis aset leidnud terroriakti uuriva uurimiskomisjoni teatel pole nad seoses intsidendiga kellelegi süüdistust veel esitanud, kuid kahtlusaluste ringi kuulub umbes 35 isikut, vahendas uudisteagentuur AFP.

Komisjoni teatel kahtlustatakse terroriaktiks käsu andmises Venemaa tagaotsituimat meest, rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liidrit Doku Umarovit, kes võttis rünnaku eest ka vastutuse. Rünnaku otseses ettevalmistamises kahtlustatakse aga Umarovi kahte lähimat abilist.

Uurimiskomisjoni kodulehel ilmunud avalduse järgi on uurijad teinud kindlaks 28 rünnakuga seotud rühmituse liiget. Neist on kinni peetud vaid neli, kuid ka neile pole ametlikult süüdistust esitatud.  

Vanglas ootavad saatust rünnakus hukkunud enesetaputerroristi Magomed Jevlojevi vend Ahmed Jevlojev, Bašir Hamhojev ning vennad Islam ja Illez Jandijev, kes komisjoni väitel kuuluvad kõik samasse põrandaalusesse rühmitusse.

Komisjoni teatel uurivad nad endiselt, kas mullu sügisel Türgi suurimas linnas Istanbulis tapetud tšetšeenid kuulusid samasse rühmitusse, mida seostatakse pommirünnakuga Domodedovo lennujaamas. Türgi meedia andmetel tapsid Rustam Altemirovi ja Zaurbek Altemirovi aga Vene eriteenistuse agendid.

Komisjoni andmetel läks plahvatuse organiseerimine maksma pool miljonit rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles