Venemaal redutav ameeriklasest vilepuhuja Edward Snowden sai isaks

Copy
Venemaal redutav ameeriklasest vilepuhuja Edward Snowden.
Venemaal redutav ameeriklasest vilepuhuja Edward Snowden. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal redutav endine USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) töötaja Edward Snowden sai isaks, teatas laupäeval tema advokaat Anatoli Kutšerena Interfaxile.

«Tema perekond kasvab, nagu oodata oligi. Edward ja (tema naine) Lindsay (Mills) said poisi. Ema ja lapse tervis on suurepärane,» ütles advokaat.

Kutšerena rääkis oktoobris, et USA-st põgenenud ja Vene kodakondsust taotleva endise luuretöötaja perre peaks detsembris sündima esimene laps.

Advokaat ütles detsembri alguses, et Snowden valmistub saama Venemaa kodakondsust, kuid jätab alles ka USA passi.

«Ta otsustas jätta alles oma USA passi ja võtta ka Venemaa oma. Venemaa seadused võimaldavad seda,» lausus Kutšerena. 

Endine USA luuretöötaja Snowden paljastas 2013. aastal valitsuse jälitustegevuse oma kodanike suhtes ning on pärast seda elanud pikemat aega Venemaal. 

Snowden on öelnud, et sooviks kunagi naasta Ühendriikidesse. 

Selle aasta oktoobris oli tema elamisluba Venemaal muudetud tähtajatuks. Vastav elamisloataotlus esitati aprillis, kuid protsess viibis koroonaviiruse pandeemia tõttu.

Snowden lekitas seitsme aasta eest salastatud informatsiooni, mille kohaselt USA riiklik julgeolekuamet (NSA) kogub massiliselt andmeid miljonite USA kodanike kohta. 

Leke kutsus esile rahvusvahelise skandaali. Muu hulgas selgus, et NSA kuulas pealt 35 riigijuhi, sealhulgas Angela Merkeli telefonikõnesid.

Snowden on Ühendriikides tagaotsitav seoses spionaaži ja riigi vara väärkasutamisega. Ta pages esmalt USA-st Hongkongi ning sealt edasi Venemaale, kus sai elamisloa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles