Fauci hoiatas viirusega nakatumise hüppelise tõusu eest pärast pühi

Copy
USA valitsuse nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci lasi end vaktsineerida koroonaviiruse vastu.
USA valitsuse nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci lasi end vaktsineerida koroonaviiruse vastu. Foto: AP / Scanpix

USA valitsuse nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci hoiatas pühapäeval, et pandeemia kõige hullem faas võib alles tulla, sest pühadeaegne reisimine aitab kaasa koroonaviiruse levikule.

«Jagan valitud presidendi Joe Bideni muret, et järgneval paaril nädalal võib asi halveneda,» lausus nakkushaiguste ekspert CNNile.

Biden hoiatas kolmapäeval, et riigi «mustemad päevad seisavad meist ees, mitte taga».

Fauci, kes on julgustanud kõiki end vaktsineerima, lausus, et tundis end pärast esimese vaktsiinisüsti saamist hästi, ega kogenud «midagi tõsist».

Peakirurg Jerome Adams lisas telekanalis ABC, et nagu Fauci, on ka tema väga mures võimaliku pühadejärgse nakkuste tõusu pärast.

Ehkki USAs reisiti sel aastal pühade ajal oluliselt vähem, toimus seda siiski märkimisväärselt.

Transpordiohutuse ameti andmeil lendas viimase kuue päeva jooksul lennukitega enam kui miljon inimest päevas.

Pärast möödunud kuul peetud tänupühi kasvas viirusesse nakatumine detsembris oluliselt. Registreeriti enam kui 200 000 uut nakkusjuhtumit ja ajuti rohkem kui 3000 koroonasurma ööpäevas.

Olukorras, kus intensiivravikohtade ja haiglate täituvus on piiri peal, kordas Fauci, et riik võib seista silmitsi «nakkuste tõusuga pärast nakkuste tõusu».

Kuid nüüd, mil esimesed partiid koroonavaktsiini on üle riigi laiali saadetud, jõudes esimesena eesliini tervishoiutöötajate ja pikaaegse hoolduse töötajateni, näevad ameeriklased viimaks lootuskiirt.

Seda hoolimata asjaolust, et esialgsed vaktsiinitarned olid valitsuse lubatust väiksemad.

Michigani kuberner Gretchen Whitmer oli üks neist, kes protsessi avalikult kritiseeris, kuid pühapäeval osutas ta ka positiivsetele arengutele.

«Asi liigub õiges suunas,» lausus ta CNNile pärast seda, kui Trumpi administratsiooni liikmed olid vabandanud puudulike vaktsiinitarnete eest.

«Asi edeneb ilusti, aga ka föderaalvalitsus peab tegema oma osa,» ütles ta.

Seni on vaktsineeritud umbes kaks miljonit ameeriklast, mis on oluliselt väiksem arv kui 20 miljonit, mida Trumpi valitsus aasta lõpuks lubas.

Kuid Fauci ei pidanud tõrkeid vaktsiinide tarnes oluliseks, nimetades neid tavalisteks suure projektiga kaasnevateks äpardusteks.

«Millal iganes alustad suure programmiga, siis algus on alati aeglane ja siis läheb asi käima,» ütles ta CNNile.

Fauci sõnul on ta üsna veendunud, et aprilliks on kõik riskirühma kuuluvad inimesed vaktsineeritud ning on võimalik minna edasi ülejäänute vaktsineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles