USA uus suursaadik vallandas Venemaa viha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul.
USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul. Foto: SCANPIX

Venemaa mõjukas seadusandja kutsus üles korraldama parlamendiuurimist seoses USA uue suursaadiku kohtumisega tagasi Kremlisse pürgiva Vladimir Putini vastaste protestide liidritega.

Ühendriikide presidendi Barack Obama juhtiv nõunik Venemaa-küsimustes Michael McFaul, kes saabus Venemaale uue suursaadikuna 16. jaanuaril, vallandas riigimeedia pahameele, kuna kohtus 48 tunni jooksul pärast kohalejõudmist kinniste uste taga opositsiooni esindajatega.

McFaul, kes on USA-Vene suhete niinimetatud taaskäivitamise idee autor ning autoriteetne Venemaa asjatundja, kes töötas kunagi Moskvas analüütikuna, kirjeldas oma otsust osana Washingtoni «kaherajalisest suhtlusest» Moskvaga.

«Täpselt samamoodi tegi president Obama, kui ta väisas Moskvat 2009. aasta juulis, kõik Venemaad külastavad USA vanemametnikud rõhutavad seda, kohtudes nii valitsusametnike kui ka kodanikuühiskonna liidritega,» kirjutas McFaul eelmisel nädalal oma ajaveebis.

Ent Venemaa suurima, Pervõi Kanali kommentaator avaldas otsekohe arvamust, et McFaul, kes on kunagi kirjutanud raamatu «Venemaa lõpetamata revolutsioon», on alustanud revolutsiooni lõpuleviimise missiooni.

Samalaadsed kommentaarid kõlasid nädalavahetusel ka teises riiklikus kanalis ning tekitatud furoor ei näita vaibumise märke.

Putini erakonna Ühtne Venemaa üks juhtisikuid alustas täna rünnakut nii McFauli kui ka venemaalaste vastu, kes tema residentsis toimunud kohtumisel osalesid.

«USA esindajad käituvad pretsedenditult avalikult ja küüniliselt,» ütles Andrei Issajev lärmakal parlamendiistungil.

«See puudutab nii kohtumist saatkonnas kui ka seda tõika, et McFaul, kes spetsialiseerub oranžidele revolutsioonidele, on määratud USA suursaadikuks Venemaal,» kuulutas ta.

Võimuerakonna pahameelt kordasid ka populist Vladimir Žirinovski ning mitmed teised duumasaadikud.

Parlamendi alamkoda kavatseb nõuda eetikakomisjonilt hinnangut asjaolule, et McFauliga kohtus ka mitu opositsioonisaadikut.

4. märtsi presidendivalimistel ennenägematuks kolmandaks ametiajaks Kremlisse tagasi pürgiv Putin seisab silmitsi oma valitsemisaja suurima väljakutsega. Eelmisel kuul tulid kümned tuhanded inimesed Moskvas tänavatele, et avaldada pahameelt valimistulemuste võltsimise vastu.

Uus meeleavaldus on kavandatud 4. veebruariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles