USA esindajatekoda tühistas Trumpi veto kaitse-eelarvele

BNS
Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA kongressi esindajatekoda tõrjus esmaspäeval president Donald Trumpi veto kaitse-eelarve seadusele, sillutades senatile tee ületada esmakordselt Trumpi ametiajal tema pandud veto.

Demokraatide enamusega esindajatekojas toetas Trumpi veto tühistamist 740,5 miljardi dollari suurusele eelarvele 322 seadusandjat, sealhulgas 109 vabariiklast. Vastu hääletas vaid 87. 

Sama ettepanek läheb hääletusele ka vabariiklaste enamusega senatis, kus see peab veto tühistamiseks saama samuti kahe-kolmandikulise enamuse. 

Kaitse-eelarve seadus (National Defense Authorization Act ehk NDAA), mis sisaldab sõjaliste projektide rahastamist ja sõjaväelaste palgatõusu, kiideti varem sel kuul esindajatekojas heaks häältega 335-78 ja senatis 84-13. 

Kuid president vetostas selle, sest sellega ei tühistatud sotsiaalmeediahiide kaitsvat föderaalseaduse paragrahvi 230. 

USA sotsiaalmeediahiide on tänavuses presidendivalimiste möllus tabanud poliitilise spektri mõlema leeri kriitika.

Trump oli vastu ka seaduse sättele, mis võtab mitmetelt Ühendriikide sõjaväebaasidelt nende kindralite nimed, kes võitlesid 1861.-1865. aasta kodusõjas lõunaosariikide poolel. 

Lisaks kaitseseadusele, on Trump oma nelja-aastasel ametiajal pannud veto üheksale seadusele. Seni pole kongressil õnnestunud kokku saada piisavalt hääli nende ületamiseks. 

Hääletuse järel tehtud avalduses nimetas esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi Trumpi vetot vastutustundetuks ning kutsus presidenti üles lõpetama oma «11. tunni kaosekampaaniat». 

Päev varem oli Trump andnud järele nii vabariiklaste kui demokraatide survele ja allkirjastanud vastumeelselt 900 miljardi dollari suuruse päästepaketi koroonapandeemia mõjude leevendamiseks.  

Trumpi kapitulatsioon Covid-19 seaduse allkirjastamisel ja kaitse-eelarve veto eeldatav tühistamine annavad tunnistust tema võimu kahanemisest enne demokraat Joe Bideni ametisseasumist 20. jaanuaril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles