Brexiti pealäbirääkija Barnier kavatseb naasta Prantsuse poliitikasse

Copy
Michel Barnier (keskel) Brexiti leppega.
Michel Barnier (keskel) Brexiti leppega. Foto: Reuters/ScanPix

Aastaid Euroopa Liidu esindajana Suurbritanniaga Brexiti läbirääkimisi juhtinud Michel Barnier teatas teisipäeval kavatsusest naasta Prantsusmaa poliitikasse.

Barnier aitas 2019. aastal Suurbritannia EL-ist lahkumises kokkuleppele jõuda ja läinud nädalal saavutati tema juhtimisel kokkulepe Brexiti-järgsetes kaubandussuhetes.

Endine pealäbirääkija ütles Prantsuse raadiole, et ei ühine uuesti president Emmanuel Macroni tsentristliku erakonnaga La République En Marche! (Edasi, Vabariik), vaid pigem parempoolse Vabariiklaste parteiga.

«Mul on veel energiat, tahan kasutada seda oma riigi hüvanguks,» ütles Barnier. «Eks näis, kus ma saan kasulik olla.»

Tahan anda panuse oma poliitilisse perekonda, mis nõuab samuti taastamist, ja Prantsusmaa poliitilisse debatti, lisas ta.

Prantsusmaa 2022. aasta presidendivalimisi puudutavale küsimusele ei soovinud Barnier vastata, vaid ütles, et on lihtsalt Euroopa patrioot.

Enne Brexiti läbirääkimismeeskonna juhiks saamist 2016. aastal oli Barnier 2010.-14. aastani Euroopa Komisjoni siseturuvolinik.

Prantsuse poliitikas on 69-aastane Barnier olnud juba 1990. aastatest ning töötanud mitmes valitsusametis, seal hulgas välisministrina.

Vabariiklastel on olnud probleeme Prantsusmaa poliitika mõjutamisel pärast seda, kui nende kandidaat François Fillon 2017. aasta presidendivalimistel altkäemaksuskandaali sattus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles