EL-i liidrid allkirjastasid Brexiti-järgse kaubandusleppe

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel näitavad allkirjastatud Brexiti-järgset kaubanduslepet Suurbritanniaga.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel näitavad allkirjastatud Brexiti-järgset kaubanduslepet Suurbritanniaga. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel allkirjastasid kolmapäeval lühitseremoonial Brexiti-järgse kaubandusleppe Suurbritanniaga.

Leping saadetakse Suurbritannia kuningliku õhuväe lennukiga edasi Londonisse, kus sellele annab allkirja ka peaminister Boris Johnson.

«See on olnud pikk tee. Nüüd on aeg jätta Brexit seljataha. Meie tulevik luuakse Euroopas,» ütles von der Leyen 1246-leheküljelisele leppele allkirja andes.

Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidu ühisturult ja tolliliidust neljapäeval, kohaliku aja järgi kell 23:00 (Eesti aeg kell üks 1. jaanuari öösel).

Kui Johnson on leppele allkirja andnud, hakkab seda menetlema Briti parlament, mis peaks selle ratifitseerima veel kolmapäeval.

Downing Streeti teatel ütleb Johnson seadusandjatele, et leping kuulutab «uut suhet Suurbritannia ja EL-i kui võrdsete vahel, keda ühendab sõprus, kaubandus, ajalugu, huvid ja väärtused».

Michel ütles: «Peamistes küsimustes on Euroopa Liit valmis töötama Ühendkuningriigiga õlg õla kõrval.»

Leping jõustub esialgu ajutiselt, kuna Euroopa Parlament saab selle ratifitseerida alles järgmisel aastal.

Johnsoni valitsus avaldas leppe ratifitseerimise eelnõu alles teisipäeva pärastlõunal, vähem kui 24 tundi enne kui parlamendis selle üle debatt algab. Valitsus loodab, et 85-leheküljeline eelnõu läbib alam- ja ülemkoja ühe päevaga.

Leping pole aga probleemideta. Briti kalurid süüdistavad valitsust nende reetmises ning kuna leppest jäid suuresti välja teenused, mis moodustavad 80 protsenti Briti majandusest, on lahkumise eel ärev ka mõjukas finantsteenustesektor.

Brexiti tõttu lõppeb 1. jaanuarist inimeste vaba liikumine Suurbritannia ja EL-i vahel. Briti valitsus lahkub ka EL-i vahetusõppe programmist Erasmus.

Lepingu järgi ei laiendata muusikutele erandit, mis lubab lühiajalisi, viisata ärireise Euroopasse. See on viinud hoiatusteni, et Briti bändide tuurid Euroopas võivad muutuda sisuliselt võimatuks.

Samuti on paljud britid, kellel on EL-is suvekodud, olukorras, kus nad ei saa elamisloa taotlemiseta oma kodudes vabalt käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles